Reklam Alaka Düzeyi Nedir?

  1. Ana Sayfa
  2. Google Ads
  3. Reklam Alaka Düzeyi Nedir?
...
Reklam Alaka Düzeyi Nedir?
Reklam Alaka Düzeyi Nedir?

Dijital pazarlama alanında çalışanlar için Google Ads reklamlarını mümkün olan en az bütçeyle, en çok tıklama alacak şekilde hazırlamak ulaşılması en güç hedeflerden birisidir. Özellikle yeni kurulan işletmelerin marka bilinirliğini artırmak ve müşteri kitlesi oluşturmak için tercih edilen Google Ads platformu, reklamverenlerin "Reklam Alaka Düzeyi" ismini verdiği yeni bir kritere de uyumlu hareket etmelerini şart koşuyor.

Reklam Alaka Düzeyi Nedir

Peki nedir bu reklam alaka düzeyi? Nasıl artırılır ve artırılması ne işe yarar? Rehberimizin devamını okuduğunuz takdirde bu soruların cevabını ve daha az parayla daha çok tık almanın yolunu siz de öğrenmiş olacaksınız.

Reklam Alaka Düzeyi Nedir?

Yapmış olduğunuz yatırımın geri dönüş oranını artırmak, reklam görünürlüğünü yükseltmek ve doğrudan hedef kitleye ulaşmanın yolu "Reklam Alaka Düzeyi"ni artırmaktan geçiyor.

Arama motoru devi Google, yayınlamış olduğunuz reklam kampanyasının bir kullanıcının yapmış olduğu arama ile ne kadar alakalı olduğunu bu kriterle ölçüyor. Ölçümleme aşamasında ise reklam metninde geçen anahtar kelimeler, başlık ve ziyaretçinin gideceği web sitesi baz alınıyor. Kabaca özetlemek gerekirse sitenizde yer alan içerikle reklam metninde yer alan içeriğin birebir örtüşmesi, reklam alaka düzeyini belirliyor.

Örnek vermek gerekirse Google'da "Taksim apart daire" şeklinde bir arama yaptığınızı farz edelim. Arama sonuçları sıralama bölümünde en üstte çıkmak için reklam başlığı, metni ve web sitesinde ilgili anahtar kelime öbeği yer alıyorsa reklam alaka düzeyi yüksektir diyebiliriz. Bu reklam kampanyası doğal olarak Google tarafından öne çekilecek ve daha düşük TBM ile daha verimli bir çalışma yürütülebilecektir.

Reklam alaka düzeyi Google tarafından aşağıdaki üç şekilde tanımlanır:

  • Ortalamanın üstünde
  • Ortalama
  • Ortalamanın altında

Eğer reklam kampanyanız ortalama veya ortalamanın üstünde olarak etiketlenmişse, reklam çalışmanızda pek bir sorun yok demektir. Ancak reklam verdiğiniz kelime ile faaliyet gösterdiğiniz alan alakasız ise alaka düzeyi de ortalamanın altına düşebilir.

Reklam Alaka Düzeyi Neden "Ortalamanın Altında" Olur?

Şayet Google Ads'teki reklamlarınız "Ortalamanın altında" olarak tanımlanmışsa, anahtar kelime veya reklam metinleriniz yeteri kadar "spesifik" değil demektir. Bu genellikle uzun anahtar kelime kullanmamaktan veya birbirinin aynısı kelime ve cümleleri farklı reklam kampanyalarında geçirmekten kaynaklanır. Her reklam grubuna ayrı metin çalışması yapmak bu yüzden önem taşır.

Örnek verecek olursak, "Yenikapı kiralık araba" şeklinde bir arama yapan kullanıcının karşısına "Bahçelievler kiralık otomobil" anahtar kelimesinin geçtiği bir reklam metninin çıkması gibi. Sizce de çok alakasız değil mi?

Reklam Alaka Düzeyi Neden Önemli?

Kısaca özetlemek gerekirse reklam alaka düzeyi ne kadar yüksekse o kadar yüksek Kalite Puanı'nız, bu doğrultuda da o kadar düşük TBM yani tıklama başına maliyetiniz olur. Bunun sonucunda rakiplerinizin önüne daha az bütçe ile geçebilmeniz mümkündür.

Google Ads, Kalite Puanı'nı ölçümlerken reklam alaka düzeyini büyük ölçüde baz alır. Böylece hem reklamveren hedeflediği kitleye ulaşır hem de ilgili aramayı yapan kullanıcılar aradıklarını bulmuş olurlar.

Kalite Puanı ve Reklam Alaka Düzeyi İlişkisi

Google Ads'te oluşturduğunuz her bir reklam kampanyası hedeflenen CTR (Görüntülemenin tıklamaya dönüşmesi) oranı, reklam alaka düzeyi ve açılış sayfası deneyimi gibi kriterler baz alınarak puanlanır. Daha düşük TBM'lerle reklam verebilmenin en büyük şartı işte bu kalite puanıdır.

Kalite puanınız ne kadar yüksek olursa maliyetleriniz düşeceği için bütçeniz daha uzun süre geçerli olacaktır.

Reklam Alaka Düzeyi Nasıl Arttırılır?

Şimdi asıl soruya gelelim: Yayınladığınız reklamları hedeflediğiniz kullanıcılarla nasıl daha alakalı hale getirebilirsiniz?

Bunun için çareyi çok uzakta aramaya, gizli saklı tüyolar bulmaya çalışmaya hiç gerek yok. Bizzat Google tarafından yayınlanan bazı öneriler aşağıdaki gibidir.

Özel Reklam Grupları Oluşturun

Farklı sektörlerde veya alt kategorilerde hizmet veren bir firma olduğunuzu düşünelim. Her bir alan için ayrı, alt reklam grupları oluşturmak ve özel olarak belli bir ürün veya hizmetle alakalı çalışma yapmanız çok önemlidir. Böylece alaka düzeyini artırmış olursunuz.

Örnek: Beyaz eşya tamiri yapan bir dükkanınız olduğunu varsayalım. "Kombi" ve "Buzdolabı" kelimelerinin yanı sıra faaliyet gösterdiğiniz il ve ilçeyi de reklam metninde geçirmek alaka düzeyinizin artmasına olumlu etki eder.

Anahtar Kelimeleri Özenle Seçin

Reklam metninde yer alan anahtar kelimelerin, hizmet veya ürünlerin ziyaretçileri yönlendirdiğiniz web sitesinde de geçiyor olması çok önemli. Her bir reklam kampanyası için 5-20 arası, doğrudan faaliyetinizle alakalı anahtar kelimeler toplamalısınız.

Burada daha çok alt grupları hedefleyen ve rekabetin düşük olduğu uzun kuyruklu anahtar kelimeleri reklam metinlerinde geçirmenizi öneriyoruz. Yine bir örnekle anlatacak olursak, "Kombi tamiri" kelimesi yerine "Ankara acil kombi tamiri" gibi daha uzun kelime öbeklerine yer verebilirsiniz.

Bu kelimeler ne kadar uzun olursa o kadar az etkileşim ve tık alırsınız, kabul. Ancak ziyaretçilerin müşteriye dönüşme oranı gözle görülür şekilde artacaktır.

Anahtar Kelimelerinizi Reklam Metninde Kullanın

İnsanlar arama yaptıkları kelimeleri reklam metninizde görürse, bu yaptıkları aramayla web siteniz veya firmanız arasında kurdukları alakayı arttırır. Başlık ve açıklama kısmında anahtar kelime kullanımı bu yüzden önemlidir.

"İstanbul içi aynı gün çiçek teslimatı" şeklinde arama yapan ziyaretçilerin karşısına çıkan reklam metninde bu cümlenin aynen geçiyor olması reklam alaka düzeyinin yüksek olduğunu gösterir mesela. Şayet imkân varsa URL'de de bu kelimelerin kullanılması çok etkili olur.

Kullanıcıları Aradıklarıyla Alakalı Web Sitesine Yönlendirin

Reklam başlığı ve metninde kullanıcının aradığı anahtar kelimeyi geçirdiniz, peki tıkladıktan sonra açılan web sayfası ilgili aramayla ne kadar alakalı? Doğrudan anasayfaya yönlendirmek yerine hedef anahtar kelime ve başlıkların geçtiği bir alt sayfaya tık alırsanız, reklam alaka düzeyini korumuş olursunuz. Bu yüzden Google Ads'te reklamverenlere her bir reklam grubu için alt sayfalar oluşturmalarını öneriyoruz.

Farklı Reklam Türlerini Deneyin

Yaptığınız tüm optimizasyon çalışmalarına rağmen bir türlü reklam alaka düzeyini yükseltemiyorsanız, belki de farklı bir yöntem izlemenizin zamanı gelmiş demektir. Bunun için sıfırdan bir kampanya oluşturarak ziyaretçilere farklı teklifler sunabilir, reklam metnini yeniden yazabilir ve başlıkta da değişikliğe gidebilirsiniz.

Bu noktada Google Ads, belirlemiş olduğunuz hedef kitleye farklı reklam çalışmalarını otomatik olarak dönüşümlü gösterme seçeneği sunuyor. Bir anlamda basit bir A/B testi yaparak hangi reklamların daha çok ilgi çektiğini ölçümleyebilir, pazarlama hedeflerinizi bu doğrultuda şekillendirebilirsiniz.

Daha az etkileşim alan, CTR oranı düşük, tıklandıktan sonra siteden ayrılma hızının yüksek olduğu reklam çalışmalarını vakit kaybetmeden yayından kaldırarak daha verimli reklam çalışmalarına odaklanmanızı öneriyoruz.

Reklam Alaka Düzeyi Durumu

Oldukça gelişmiş bir kullanıcı arayüzüne ev sahipliği yapan Google Ads'te oluşturmuş olduğunuz her reklam kampanyasının alaka düzeyi ayrı ayrı olarak hesaplanır. Bunu görüntüleyebilmek için "Kampanyalarımı yönet" sayfasına girdikten sonra açılan tablodaki hedeflenen CTR oranı, varış sayfası deneyimi ve reklam alaka düzeyi sütunlarına göz atabilirsiniz.

Ortalamanın üstünde, ortalama ve ortalamanın altında olmak üzere 3 farklı şekilde tanımlanan reklam alaka düzeyini sürekli takip etmek daha verimli bir reklam kampanyası için olmazsa olmazınızdır.

17 Mayıs 2024