Google ADS Reklam Verme

  1. Ana Sayfa
  2. Google Ads
  3. Google ADS Reklam Verme
...
Google ADS Reklam Verme
Google ADS Reklam Verme

Bu içeriğimizde işletmeler açısından son derece önemli olan Google reklam verme işlemi için temel bilgileri ve yeni bir kampanya oluşturabilmek için ihtiyaç duyacağınız yönergeleri açıklayacağız. Rehber niteliğindeki içeriğimizi okuyarak ürün ve hizmetlerinizin, kampanya ve duyurularınızın tanıtımını yapmak istediğiniz Google Ads platformunu yakından tanıyabilirsiniz.

google ads reklam verme

Google’da Gerçekten Reklam Vermeye Değer mi?

Google’ın bir arama motorundan çok daha fazlası olduğunu hepimiz biliyoruz. Yolda kalmış birisi için bir yol gösterici, teknik servis arayan bir beyaz eşya kullanıcısının rehberi veya yöresel lezzetler konusunda en kapsamlı ansiklopediden bile daha fazla bilgi içeriği sunucusu. 

Her birimizin bir akıllı telefon kullanıcısı olduğunu ve genel kitlenin %90’ının arama motoru kullandığını göz önünde bulundurursak, Google Ads reklamlarının ne denli önemli bir potansiyel hit kaynağı olduğunu anlamak zor değil. Sadece Google Ads reklam verme hizmeti sunan firmalar bile web sektörünün köklü dinamiklerinden birisi haline gelmeyi başardı. 

Google’ın geleneksel medya organlarına ve hatta dinamik sosyal medya reklamcılığına göre öne çıkan özellikleri bulunuyor. Şimdi bunlara kısaca değindikten sonra Google da reklam verme işlemi için takip edeceğiniz adımlar hakkında bilgi vereceğiz.

Google Ads’nin Facebook ve Instagram Reklamlarına Göre Avantajı

Google’da arama yapan kullanıcılar, arama amaçlarına uygun olan sonuçlar arasında her zaman en üst sıralardaki siteleri ziyaret eder. Eğer doğru arama terimlerini reklamlarınızda hedeflerseniz, insanların ihtiyaç duyduğu ürün ve hizmete ulaşmak istedikleri anda işletmenizle iletişime geçmelerini sağlayabilirsiniz. Facebook’ta veya Instagram’da ise bu şekilde doğrudan ürün ve hizmetlerinize ulaşmak isteyen insanları hedeflemeniz mümkün değildir. 

Google Ads’de Nasıl Reklam Verilir?

Google Arama ve Google Haritalar’da işletmenize benzer olan işletmeleri arayan müşterilerin karşısına çıkmak için Google reklami verebilirsiniz. Google reklamlarını dilerseniz işletmenize yapılacak olan telefon araması şeklinde dilerseniz web sitenize yönlendirilecek olan bir trafik şeklinde oluşturabilirsiniz. 

Adım 1: Google Ads Hesabına Giriş Yapın 

Google Ads (ads.google.com) platformuna kişisel gmail adresinize giriş yaptıktan sonra “Yardım” menüsünden “Açıklamalı Adımlar” sekmesine tıklayarak platformun temel özellikleri hakkında tanıtıcı rehbere ulaşabilirsiniz. Bu rehber anlatımda “Kampanyalar”, “Reklam grupları”, “Anahtar kelimeler” ve “Analizler” gibi terimler ve kullanımları hakkında ufak bilgilendirmeler yapılmaktadır. Bu rehberi dikkatlice incelediğinizi varsayarak yeni kampanya oluşturma aşamasına geçiyoruz.

Adım 2: Yeni Kampanya Oluşturun

Google Ads platformunda sol bölümde “Kampanyalar” alanı üzerinden yeni kampanya oluşturabilirsiniz. Bunun için açılan ekrandan “+” simgesine ve “Yeni Kampanya” butonuna tıklayın. 

Yeni kampanya oluşturmak için gerekli olan ilk parametre hedef seçmektir. Reklam neticesinde elde edeceğiniz deneyimi, kampanya için uygun hedefler belirleyerek geliştirebilirsiniz. İşte seçmeniz gereken hedef türleri:

Satış: Web siteniz üzerinden, uygulamanızdan, telefon aracılığıyla ya da gerçek bir mağazada mevcut satışlarınızı artırmak için tercih edebileceğiniz hedef türü.

Potansiyel müşteriler: Google reklamı verdiğinizde kampanyalarınızı gören insanların harekete geçmesini sağlayarak potansiyel müşteriler elde edebilirsiniz.

Web sitesi trafiği: Ürün veya hizmet sayfalarınızdan herhangi birisi veya anasayfanız için bir Google ADS reklamcılığını kullanabilirsiniz.

Marka bilinirliği ve erişim: Daha geniş bir kitleye hitap ederek markanızın bilinirliğini artırabilirsiniz.

Uygulama tanıtımı: Mobil uygulamalarınızın tanıtımını yaparak daha fazla yükleme, uygulama içi satın alma veya etkileşim gibi dönüşümler elde edebilirsiniz. 

Yerel Mağaza Ziyaretleri ve Tanıtımlar: Google Ads ile mağazalarınıza yeni müşteriler çekebilirsiniz. Ayrıca mağaza açılışları ve tanıtımları konusunda ilgili kitlelere ulaşabilirsiniz.

Adım 3: Kampanya Türü Belirleyin

Hedef türünüzü seçtikten sonraki adım kampanya türünü seçmeniz gerekiyor. 

  • Google arama motoru kanalıyla belirlediğiniz kelime ve kelime gruplarını kullanarak arama yapan kullanıcılar için “Arama Ağı” reklamı,
  • Tek kampanya ile Google’ın tüm araçlarındaki kitlelere erişmek içim “Maks. Performans” reklamları, 
  • İlgili çekici öğelerle (hareketli, video, animasyon, vb.) siteler ve uygulamalarda reklam çıkmak için “google video reklamcılığı”, 
  • Alışveriş yapmayı amaçlayan kullanıcılara ürün ve hizmetlerinizi tanıtmak için “Alışveriş” reklamları, 
  • YouTube üzerinden izleyici kitlesine ulaşmak için “Video” reklamları,  
  • Keşfet, Gmail ve Youtube’a ek olarak onlarca farklı platformda yayınlanmak üzere “Discovery” reklamları.

Bu kampanya türlerinden sizinle ilgili olanı seçin.

Arama ağı reklamları için bir internet sitesi ziyareti elde etmeyi amaçlıyor olalım. Bu durumda kampanya türünü “Arama Ağı” ve karşımıza çıkacak ekranda “hedefinize nasıl ulaşmak istediğinizi seçin.” bölümüne mağazanızın veya firmanızın web sitesi adresini girmeniz gerekecek. Ardından kampanyanıza vermeniz gerekiyor.

Hedefiniz için Teklif Verin

Reklam ile ulaşmak istediğiniz hedef için tıklama başına maksimum maliyet teklifi belirleyebilirsiniz. Bu teklif sayesinde harcamalarınızı kontrol altında tutabilirsiniz. Fakat teklifi çok düşük tutmak, reklamlarınızın çok az görüntülenmesine veya hiç görüntüleme almamasına neden olabilir. 

Hedeflenecek Konumları Seçin

Ülkeler, bölgeler, şehirler, vb. geniş veya dar konumlardan birisini veya birkaçını belirleyebilirsiniz. Hedef konumu seçerken bu şehirlerde bulunan, bu şehirleri arayan veya bu şehirleri araştıran kullanıcılar arasından dilediğinizi seçebilirsiniz. Ayrıca hariç tutma özelliği sayesinde hariç tuttuğunuz konumlardaki kullanıcıları hedeflemeyebilirsiniz. 

Kitle Segmentlerini Belirleyin

Kampanya ayalarında hedef kitleleri seçtikten sonra dil seçimini yapın ve  kitle segmentlerinde sektörünüze uygun kitlelerden ilgili olanları belirleyin. 

Diğer Ayarları Tamamlayın

  • Reklam rotasyonu: Performans odaklı reklamlar veya süresiz olarak yayınlanan reklamlardan birisini seçin.
  • Reklam zaman planlaması: Gmail hesabınızın saat dilimine göre belirlediğiniz gün ve saatler için reklamlarınızın görünür olmasını sağlayabilirsiniz. Ürün veya hizmetlerinizi belirli saatlerde daha yoğun arama potansiyeli olan kullanıcılar için bu özelliği kullanabilirsiniz.

Adım 4: Anahtar Kelimeleri Belirleyin

Google Ads reklam performansını belirleyen en önemli faktör şüphesiz arama terimidir. Diğer tüm reklam ayarlarınız mükemmel olsa dahi, anahtar kelimeleri doğru seçmezseniz, reklamlarınızdan istediğiniz verimi alamazsınız.

Anahtar kelime önerileri almak için Google Ads’nin web sitenizi taramasını, benzer ürün ve hizmetler için yüksek performans sağlayan kelimeler bulmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca reklamını yapmak istediğiniz konu ile alakalı arama terimlerini ve kelime öbeklerini yazarak uygun önerileri görüntüleyebilirsiniz.

Anahtar kelime taraması yapılacak olan site adresini (URL) ve reklam yapılacak olan ürününüzü – hizmetinizi girdikten sonra belirlediğiniz anahtar kelimeleri aralarında virgül koyarak “Anahtar kelimeleri girme” alanına ekleyiniz.

Adım 5: Reklam Detaylarını Girin 

Reklamını yapmak istediğiniz web sitesi adresini girdikten sonra başlık ve açıklama kısımlarını doldurun. Nihai URL’yi eklemeniz halinde Google’ın başlık ve açıklama önerilerine de göz atabilirsiniz. Kullanacağınız başlık doğrudan ürün ve hizmetlerinizle ilgili net, anlaşılır ve sade ifadeler kullanmalıdır. Açıklamalar ise belirlenen alanı aşmayacak şekilde, sunduğunuz hizmeti detaylandıran bir metinle doldurulmalıdır.

Reklam detayları arasında Promosyonlar, Fiyatlar, Aramalar, Ek açıklamalı snippet’ler, Potansiyel müşteri formları ve Uygulamalar bulunuyor. Buradaki alanlara reklamınızı kişiselleştirmek için belirli kıstaslar getirebilirsiniz. Ayrıca reklam URL’si seçeneklerinden “izleme şablonu”, “nihai URL son eki” ve “Özel parametre” değerleri girebilirsiniz.

Adım 6: Bütçe Belirleyin

Google Ads’yi kullanırken maliyet ve dönüşüm parametreleri, ne kadar ödemeye karşılık ne kadar etkileşimi hedeflediğiniz temel bileşenlerdir. Google Ads’nin harcama mantığı, günlük olarak sınırlandıracağınız bütçe, aylık bazda yapılacak olan maksimum harcamanın bir güne indirgenmiş hali olarak değerlendirilmektedir. Örneğin aylık en fazla 30.000 TL’lik bir reklam kampanyası yürütmeyi düşünüyorsanız, ortalama günlük bütçe olarak 1.000 TL sınırı aşmamanız gerekir. Google reklam fiyatları bu şekilde belirlenir.  

Adım 7: Kampanyanızı İnceleyin ve Sorunları Düzeltin

Bütçe belirledikten sonra açılan sayfada kampanyanızın performansını olumsuz yönde etkileyebilecek olan sorunları görüntüleyebilirsiniz. Önceki adımlarda tam olarak yapmadığınız ayarlamaları buradan hızlıca düzenleyebilirsiniz. Her şeyin yolunda olduğunu anladıktan sonra reklamınızı incelemeye gönderebilirsiniz.

Reklamınızın, Google Ads politikalarına uygun olup olmadığı değerlendirildikten kısa bir süre sonra yayına alınacaktır. Bu süre genellikle birkaç dakikadan birkaç saate kadar değişebilmektedir. 

06 Ekim 2022