Tıklama Başına Maliyet (TBM) Nedir?

  1. Ana Sayfa
  2. Google Ads
  3. Tıklama Başına Maliyet (TBM) Nedir?
...
Tıklama Başına Maliyet (TBM) Nedir?
Tıklama Başına Maliyet (TBM) Nedir?

Google Adwords veya yenilenen adıyla Google Ads’te reklam vererek hedeflediğiniz anahtar kelimeyi aratan kullanıcıların karşısına çıkabilmeniz mümkün. Doğrudan hedef kitleye ulaşabilmenizi sağlayan Google’ın reklam ağına dileyen herkes gerekli şartları yerine getirip reklam verebiliyor. Siz de Google Ads’e kaydolup ilk reklam kampanyanızı hazırlamaya başladığınızda Tıklama Başına Maliyet veya kısa adıyla TBM diye bir terimin varlığını fark etmiş olabilirsiniz.

Peki, nedir bu TBM? Ne işe yarar? Yüksek olması mı, düşük olması mı iyidir? Bu rehberde çokça merak edilen TBM ile alakalı sorulara cevaplar vereceğiz. Faydalı olması dileğiyle.

TBM Nasıl Hesaplanır?

İsminden de anlaşılacağı üzere TBM, Google’ın sitenize yönlendireceği tek bir tık için sizden talep ettiği ücrete denir. Tıklama başına maliyet ne kadar düşükse bütçenizi o kadar verimli kullanabilir ve daha fazla reklam gösterebilirsiniz demektir.

Tıklama Başına Maliyet (TBM) Nedir

Malum olduğu üzere Google, görüntülenen reklam başına değil tıklama başına ücretlendirme yapar. Rekabetin yüksek olduğu kategorilerde TBM yüksek olurken, görece düşük seyrettiği alanlarda TBM daha düşüktür. Örnek vermek gerekirse 10.000 TL’lik bir reklam bütçesiyle “İstanbul araba kiralama” kelimesinde reklam vermekle “Seydişehir kiralık apart” gibi görece daha az aranma hacmi olan bir kategoride reklam vermek aynı TBM’e sahip olmayacaktır.

TBM’in ortalama değerini elde ettikten sonra günlük, haftalık ve aylık reklam bütçenizi daha etkili kontrol edebilirsiniz.

Peki TBM hesabı nasıl yapılır? Bunun formülü çok basit. Reklam için ayırdığınız toplam bütçeyi elde ettiğiniz toplam tıklamaya böldüğünüz zaman tek bir tıklama için cebinizden çıkan para miktarını, yani TBM’i elde edebilirsiniz. Yani şu şekilde:

Tıklama başına maliyet = Reklam bütçesi / elde edilen tık sayısı

500 tık almak için 50 TL harcıyorsanız, tıklama başına maliyetiniz 0.10 TL’ye denk gelir mesela.

Google Ads’te reklam vereceğiniz zaman kampanya editörü size hedeflediğiniz anahtar kelimedeki ortalama TBM’i sunacak ve maliyetler hakkında fikir edinmenizi sağlayacaktır.

Hangi Tür Reklamlarda TBM Kullanılır?

Sadece Google değil, tıklama başına ücretlendirme politikasını izleyen tüm reklam ağları TBM terimini kullanır. Google’da arama yaptığınızda karşınıza çıkan reklamların yer aldığı Google Arama Ağı gibi veya yine Google bünyesindeki YouTube ve Gmail gibi mecralara reklam verebilmenizi sağlayan Görüntülü Reklam Ağı gibi farklı platformlarda reklam verebilirsiniz. Bu ağların ortak özelliği, TBM hesaplaması ile ücretlendirme yapılıyor olmasıdır.

TBM aşağıdaki reklam türlerinin maliyet hesabına doğrudan etki eder:

  • Metin bazlı reklamlar
  • Satın almaya yönlendiren e-ticaret reklamları
  • Görsel reklamlar
  • Videolu reklamlar
  • Twitter öne çıkarılan tweetler
  • Facebook, Instagram ve LinkedIn reklamları

Tıklama Başına Maliyet ve Kalite Puanı İlişkisi

Arama sonuçları sıralamasında en üstte yer almak için TBM’i en yüksek değere çekmek tek başına yeterli değildir. Zaten olmaması da gerekir. Aksi takdirde parayı veren herkes sıralamanın tepesine yerleşir, kullanıcılar kalitesiz reklamlara maruz kalabilirdi. Bunun önüne geçmek için Google “Kalite Puanı” denilen ayrı bir kriteri daha gözetiyor.

Kalite puanınız ne kadar yüksekse TBM değeri o kadar düşüyor ve reklam sıralamasında daha üstte yer alabiliyorsunuz. Peki, kalite puanı nasıl hesaplanıyor?

Anahtar kelime ile alakalı reklamlar: Diyelim ki kullanıcımız Google’da “Ucuz kedi maması” diye bir arama yaptı. Sizin Google’a verdiğiniz reklam metninin başlığında ve içeriğinde de bu anahtar kelime yer alıyorsa, kalite puanınız olumlu etkilenecektir.

CTR (Tıklama oranı): Reklamınızı görüntüleyen kullanıcıların kaçı bunu ilgi çekici bulup reklama tıklıyor? Bu oranın yüksek olması her zaman lehinizedir.

Reklamın yönlendirdiği sayfanın kalitesi: Ziyaretçiler reklama tıkladıktan sonra sitenizden hemen çıkıyorsa bu kalite düşüklüğüne işaret eder. Misal web siteniz mobil uyumlu değilse ve çok yavaş yükleniyorsa bu kalite puanı düşüş gösterecektir.

Google genel olarak Kalite Puanı’nı 1 ila 10 arası bir puanla değerlendirir. 10 en yüksek puandır. Google Ads hesabınızdaki her bir hedef anahtar kelime, kendine özel Kalite Puanı’na sahiptir.

Puanınız ne kadar yüksekse Google, reklamınızın ve reklamların yönlendirdiği web sitesinin o kadar kaliteli olduğunu düşünür. Böylelikle hem sıralamada rakiplerinizin önüne geçebilir hem de daha düşük TBM ile tasarruf edebilme imkânınız olur. Öyle ki aynı kelimeye daha fazla TBM teklif etse de rakipleriniz sizin arkanızda kalabilirler.

Arama Ağı Tıklama Başına Maliyetleri Düşürmenin Yolları

Özellikle rekabetin yüksek olduğu anahtar kelimelerde TBM’ler çok yüksek rakamlara çıkabiliyor. Kalite puanı yüksek olan rakipleriniz daha düşük maliyetlerle sıralamada önünüze geçebildiği için harcadığınız parayla kalmanız kuvvetle muhtemel. Ancak enseyi karartmaya da gerek yok! Alacağınız basit önlemler ve yapacağınız araştırmalarla TBM’i düşürebilmek pekâlâ mümkün.

Anahtar Kelime Araştırması Şart

Görüntüleme değil de tıklama hedefli reklam veriyorsanız, anahtar kelimesi yapmak başarıya giden yoldaki ilk adımınız olmalı. Eğer insanların Google’da ne aradığını bilmiyorsanız ve verilerin aksine şansa veya tahmine dayalı reklam veriyorsanız, paranızı boşa harcıyorsunuz demektir.

Günümüzde ücretsiz olarak kullanabileceğiniz birçok anahtar kelime araştırma uygulaması mevcut. Mesela Google Adwords Anahtar Kelime Planlayıcı, bunların en bilindik olanı. Sektörünüzle alakalı olmayan negatif anahtar kelimeleri de kampanyanıza eklemeyi unutmayın. Mesela “Baymak kombi tamiri” yapıyor ancak “ECA kombi tamiri” alanında hizmet vermiyorsanız, ikinci kelime öbeğini negatif anahtar kelimeler arasına katmanızı öneriyoruz. Böylece boş yere para bütçenizden para harcamamış olursunuz.

Teklif Yönetimine Odaklanın

Hangi anahtar kelimelerde rekabet yüksek, hangilerinde verim düşük, bunun araştırmasını yaparak tık başına maksimum vereceğiniz rakamı optimize edebilmeniz mümkün. Kalite Puanı’nı yükseltmek için daha etkili reklam başlıkları ve metinleri yazmanız da çok önemli. Böylece TBM düşer ve rakiplerinizi önüne daha düşük maliyetle geçme şansınız artar.

Web Sitenizi İyileştirin

Reklamınıza tıklayan kullanıcı hemen web sitesini terk ediyorsa bu hiç de iyi bir şey değildir. Rakiplerinizden daha hızlı açılan, daha kullanıcı dostu tasarıma sahip, ziyaretçiyi site içinde tutmayı başaran bir sayfa Google’ın size verdiği Kalite Puanı’nı artırır. Bunun faydalarını saymamıza ise gerek yok herhalde.

Reklam Kampanyalarınızı İzleyin

Hedeflemiş olduğunuz kitle reklamlarınıza tıklıyor mu? Gösterim başına tıklama oranı kaç? Hangi metinleri kullandığınız reklamlar daha çok tık alıyor, hangileri almıyor? Dahası, bu reklamların ne kadarı satışa dönüşüyor? Bu gibi kriterleri reklam kampanyanızı sürekli olarak takip ederek değerlendirebilir, verimsiz kampanyaları askıya alarak ağırlığı verimli kampanyalara verebilirsiniz.

Yeni bir hesapta Tıklama Başına Maliyet (TBM) Nasıl Düşürülür?

Google Ads’te reklam yayınlayan herkesin ideali aynı bütçeye daha fazla tık almaktır. Bunun yolu da TBM’i düşürmekten geçer. Ancak rekabetin yüksek olduğu sektörlerde bunu yapmak hiç de kolay olmayabilir. Neyse ki TBM’i optimize edebilmek için uygulayabileceğiniz bazı basit ama etkili yöntemler de var.

Kalite Puanı’nızı Yükseltin

Daha önce de belirttiğimiz üzere Kalite Puanı, Google’ın arama sonuçları sıralama sayfasında üstte yer almanız için hayata geçirdiği bir uygulamadır. Bu puanı yükseltmek için yapabileceklerinizden de bahsetmiştik. Ne kadar çok yüksek puan, o kadar az TBM anlamına gelir.

Farklı Anahtar Kelime Öbeklerini Test Edin

Yayınlamış olduğunuz reklamın kullanıcıların yaptıkları aramayla uyumlu olması çok önemli. Dönem dönem farklı anahtar kelimelerle reklamlar çıkarak çeşitliliği artırabilir, hedef kitleye daha uygun maliyetle ulaşmak için farklı yollar deneyebilirsiniz.

Negatif Anahtar Kelimeler Kullanın

Hizmet vermediğiniz alanlarla ilgili yapılan Google aramalarında reklamınızın çıkması size faydadan çok zarar getirecektir. Boş yere bütçenizden harcama yapmış olacağınız gibi, kullanıcılar tıkladıkları adresten hemen çıkış yapacağı için Kalite Puanı’nız da bu durumdan olumsuz etkilenir. Bu sebeple negatif anahtar kelimelerinizi belirleyerek bu kelimelerle ilgili yapılan aramalardan sitenizi çıkarmanızı öneriyoruz.

Uzun Anahtar Kelimeler Belirleyin

Doğrudan “Çiçekçi” kelimesinde reklam çıkmaktansa “4. Levent online çiçek siparişi” gibi uzun kuyruklu olarak tanımlayabileceğimiz anahtar kelimeleri hedeflemek daha verimli bir reklam çalışması olacaktır. Rekabet az olacağı için daha az TBM ile daha yüksek satış rakamına ulaşabilmeniz de böylece mümkündür.

Web Sitenizi Optimize Edin

Hızlı yüklenen ve kullanıcının aradığı içeriğe ulaşabileceği doygun web sayfaları oluşturmak TBM’i düşürmek için atabileceğiniz bir diğer adımdır. Kalite Puanı’na olumlu etki ettiği için daha az maliyetle daha fazla reklam verebileceğiniz gibi, genel olarak ziyaretçi memnuniyetini de bu yolla yükseltebilirsiniz.

09 Nisan 2024