Sitemap (Site Haritası) Nedir, Nasıl Oluşturulur?

  1. Ana Sayfa
  2. Seo
  3. Sitemap (Site Haritası) Nedir, Nasıl Oluşturulur?
...
Sitemap (Site Haritası) Nedir, Nasıl Oluşturulur?
Sitemap (Site Haritası) Nedir, Nasıl Oluşturulur?

Nasıl bir yerlere giderken yolu bulabilmek için navigasyon kullanıyorsak aynı durum arama botları için de geçerlidir. Bu nedenle içeriğinizin taranmasını, araştırılmasını ve bir dizine eklenmesini istiyorsanız, web sitenizde bir sitemap dosyanızın olması size fayda sağlayabilir.

Sitemap (Site Haritası) Nedir?

Sitemap ismi ile de bilinen Site Haritası, kullanıcılar ve arama motorları için erişime imkan veren web sitelerinin de listelendiği bir alandan oluşur. Site Haritası ile web sitesinde taranması gereken tüm sayfaların URL’leri ile ilgili bilgi de edinebilirsiniz. Site Haritasının içeriği ise, bu URL’ adreslerini içeren XML dosyalarından meydana gelir.

Web sitenize bir yol haritası işlevi kazandıran Site Haritası ise, temel web sayfalarınızın çok daha hızlı bir şekilde Google’da bulunmasını sağlar. Bu nedenle de SEO bakımından da web siteniz için çok faydalıdır.

Aynı zamanda arama motorlarının indexlenme aşamasında da çok önemlidir. Bu nedenle de, arama motoru botları sitenizi çok daha kolay anlar ve tanır. Sadece tek sayfalık bir web siteniz bulunuyorsa ya da portföy sitesine ya da Saas Uygulamaları sahipseniz Site Haritasına da ihtiyacınız yoktur.

Site Haritası Nasıl Oluşturulur?

Site haritası oluşturmak istiyorsanız öncelikle, sitenizde hangi sayfaların Google tarafından taranmasını istediğinize karar vermeniz gerekir. Daha sonra da kullanmak istediğiniz site haritası çeşidini seçmeniz gerekir.

Site haritanızı, isterseniz manuel olarak kendiniz de oluşturabilir ya da sizin için oluşturulacak olan araçlardan da seçebilirsiniz. Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra ise; Site Haritanızı robots.txt dosyanızın içine ekleyerek ve Search Console‘a da göndererek Google tarafından kullanılmasını sağlayabilirsiniz.

Google’ın önerdiği çeşitli site haritası oluşturucuları ise şunlardır;

  • AutoMapIt
  • AuditMyPc.com Sitemap Generator
  • Autositemap
  • Neuroticweb.com Sitemap Generator
  • Enarion phpSitemapsNG
  • ROR Sitemap Generator
  • SeoUtility Sitemap Generator (Italian)
  • ScriptSocket Sitemap Generator
  • SitemapSubmit
  • SitemapDoc
  • XML - Sitemaps Generator
  • Smart - IT - Consulting Google Sitemaps XML Validator

Site Haritası Oluştururken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Site Haritasını hazırlarken, URL adreslerinizi düzgün bir şekilde kullanmanız gerekir. Google URL adresleri ise, siz nasıl listelediyseniz o şekilde taranır.

URL adresini https://example.com/ şeklinde (www olmadan) ya da ./mypage.html (göreli bir URL) şeklinde belirtmeniz gerekir.

Dosyalarınızı UTF 8 şeklinde kodlamanız gerekir.

Eğer birden fazla dil seçeneğiniz bulunuyor ise; bunların her biri için farklı bir URL oluşturmanız gerekir. Aynı zamanda Hreflang açıklamalarını da kullanmanız gerektiğini unutmamalısınız. Bununla ilgili de Google’ın sayfasına girerek destek alabilirsiniz.

Latin alfabesinde ve sayısal olmayan yer almayan karakterleri kullanmamanız gerekir.

Bir sayfanın masaüstü ve mobil sürümleri için de farklı URL adresleriniz varsa, bir site haritasında sadece tek bir sürüme işaret etmeniz gerekir.

Site Haritaları, 50.000’den daha fazla URL içermemesi gerekir. Aynı zamanda sıkıştırılmamış hali ile 10 MB’dan daha büyük olması gerekir.

Sitemap Ne İşe Yarar?

Sitemap sayesinde içeriğinizi arama motorlarına çok daha hızlı bir şekilde tanıtabilirsiniz ve buna bağlı olarak da daha hızlı bir indeksleme yapmasına yardımcı olabilirsiniz. Yani bu sayede hem kendinizin hem de Google’ın işini önemli ölçüde kolaylaştırmış olursunuz.

Sitemap’ın bir diğer önemli faydası da, arama motoru botlarının web sitenizin yapısını daha iyi anlamasına, hangi sayfaların detaylı bir şekilde taranacağını, tüm bunların göreceli bir şekilde önemini ve en son ne zaman güncellendiğini de bilmelerini sağlamak için yararlı bir yoldur.

Bir arama motoru, bu sayede istenen sayfayı bir sitemap ziyaretinde kolay bir şekilde bulur. Yukarıda gösterilmiş olan web sitesinde de istenen sayfayı kolaylıkla bulmak için 6 web sayfası arasında atlaması gerekir.

Gary Illyes'e göre ise, XML site haritaları ise, köprülerden ve daha önce keşfedilmiş olan URL adreslerinden sonra Googlebot tarafından taranabilecek olan en önemli ikinci URL kaynağı olarak bilinir.

Google, yardım merkezi sayfasında yer alan şu bilgileri belirtmek gerekir:

“Bir sitemap dosyası, kullandığınız tarayıcıya sitenizde önemli olduğunu düşündüğünüz tüm dosyaları söyler ve bu dosyalar ile ilgili değerli bilgiler de sağlar. Örneğin, sayfalar, sayfanın ne sıklıkla değiştirildiği, sayfanın en son ne zaman güncellendiği ve alternatif dil sürümleri yer alır.”

Sitemap’in Faydaları Nelerdir?

Çok Daha Hızlı Index: Yandex, Google gibi arama motorları sayfalarınız ile ilgili çok daha hızlı bir şekilde bilgi sahibi olabilirler. Bu nedenle de web sitesinin arama sonuçlarında ve dizinleme işlemi görüntülenmesinde faydalı bir yol olarak rahatlıkla kullanılabilir.

Derin Sayfaların Kolay Indexlenmesi: Kullandığınız arama motorlarının sitenizin daha derinlerinde yer alan alt sayfalarını bile çok daha hızlı ve kolay bir şekilde bulmasına yardımcı olur. 

Dizine Eklenmiş olan Sayfaların İzlenebilmesi: Google Search Console’a eklenmiş olan sitemap ile URL takibi ve karşılaşılması olası sorunların kolaylıkla tespit edilmesi sağlanır. Sayfaların 3xx, 4xx, 5xx gibi durumlarını da buradan çok hızlı bir şekilde kolayca takip edebilirsiniz.

Sitemap dosyasına ise, gereğinden daha fazla değer vermemeniz gerekir. Sitemap, herhangi bir sıralama faktörü asla değildir. URL adreslerini herhangi bir site haritasında listelemek, çok daha yüksek sıralamalar kazanmak istiyorsan ile ilgili direkt bir etkiye de sahip değildir.

Kimler Sitemap Kullanmalı?

Her web sitesi için bir sitemap kullanmak gerekli değildir. Aynı zamanda Sitemap’in uzantısının sitemap.xml şeklinde olması da gerekmiyor. RSS ile ya da seohocasi-blog.xml gibi çeşitli adlar ile de sitemap işlemi kolaylıkla uygulanabilir.

Büyük bir web siteniz varsa ya da web sitenizin içeriği sürekli olarak sık sık değişiyorsa sitemap kesinlikle kullanılması gerekir. Eğer yeni bir web sitesi hazırlıyorsanız sitemap kullanmanız da arama motorlarının sizi çok daha kolay bir şekilde bulmasına fayda sağlayabilir. Bu nedenle de bu durum da sitemap kullanılması size büyük bir fayda sağlar.

Kaç Tür Sitemap Var?

Sitemap dosyası, kendi içinde pek çok çeşit alana ayrılır. Bunlar ise; genellikle web sitenizde yayınlayabileceğiniz farklı medya türlerinden meydana gelir. Bu alanlar için de ayrı ayrı sitemap dosyası oluşturmanız sizin için çok daha faydalı olur. Bunlar ise;

  • Görsel Sitemap
  • Google Haberler Sitemap
  • Video Sitemap
  • Ürün Sitemap
  • Mobil Sitemap
  • Dil Sayfası Sitemap
  • Ürün Sitemap

gibi pek çok konuya özel bir sitemap da oluşturabilirsiniz. Bunların nasıl oluşturulacağı ile ilgili detaylara da Google Kaynağından rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Tüm bunlar ve daha fazlası hakkında detaylı bilgi ve SEO hizmeti alabilmek için www.hasancolak.net internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Seo
13 Şubat 2023