Screaming Frog Nedir Ve Nasıl Kullanılır?

  1. Ana Sayfa
  2. Seo
  3. Screaming Frog Nedir Ve Nasıl Kullanılır?
...
Screaming Frog Nedir Ve Nasıl Kullanılır?
Screaming Frog Nedir Ve Nasıl Kullanılır?

Screaming frog, yapılan SEO çalışmalarının vazgeçilmez parçalarından biridir. SEO uzmanları, Screaming Frog kullanarak internet sitelerinde bazı çözümlemeler ve raporlamalar yapar. Ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki farklı şekilde kullanılabilen bu araç, çeşitli modlarla da çalıştırılabilir. Ayrıca kolay kullanımı sayesinde web sitelerinin geliştirilmesine ve hataların giderilmesine yardımcı olur.

Screaming Frog Nedir?

2010 yılında hazırlanan Screaming Frog’un asıl ismi Screaming Frog SEO Spider’dır. Ancak internet ortamında daha çok kısaltılmış haliyle anılır. Premium ve ücretsiz sürümleri, URL taraması yapılmasına izin vermektedir. Ücretsiz sürümde yapılabilecek URL taraması sınırlı sayıda olsa da Premium sürümde sınırsız tarama hakkı bulunur. Ayrıca uygulamada sıralı tarama ve otomatik tarama gibi işlemler yapılabilir. Manuel seçenekte sayfaları dizine eklemek gerekirken otomatik olan modda bu işlem kendiliğinden tamamlanır.

SEO aracının rakip firmalara göre farklı olmasının ana nedeni Java tabanlı bir yazılım olmasıdır. Yani bir web sayfası olarak değil uygulama olarak kullanılır. Günümüzde SEO uzmanları tarafından tercih edildiği için yüz binden fazla indirme sayısına sahiptir. SEO alanında uzmanlaşan kişiler daha çok Premium sürümleri tercih etmektedir ancak daha az ilgili olan kişiler programı ücretsiz şekilde kullanmaya devam etmektedir.

Neden Screaming Frog Tercih Edilmelidir?

Bir siteyi ve siteye ait arama sonuçlarını iyileştirmek oldukça önemlidir. Yapılan iyileştirmeler web sitelerinde trafiğini arttırırken müşteri çekme ihtimalini de yükseltir. Dolayısıyla Screaming Frog kullanmak, programın verdiği değerli bilgiler sayesinde marka değerinin artmasını sağlar. Sitelerdeki hataların keşfedilmesine ve düzeltilmesine yardımcı olur. Ayrıca sitenizde hangi noktalara odaklanılması gerektiğini göstererek vakit kaybının önüne geçer. Uygulamanın diğer avantajları da şu şekildedir:

  • Lisans sahibi, diğer bilgisayarlarında da uygulamayı kullanabilir.
  • Sınırsız URL tarama hakkı olduğu için tüm sorunların çözülebilmesini sağlar.
  • Windows, macOs ve Linux işletim sistemlerinde çalışır.
  • Google Analiytics ile entegre olarak çalışır.
  • Tüm veriler saklandığı için URL taramaları gizli kalır.
  • Web sitesinin dışarıdan nasıl göründüğünü anlatır.
  • IP ve alan adı ile ilgili sorunların açığa çıkmasını sağlar.
  • Olası hataların erkenden keşfedilmesine yardımcı olur.
  • Kullanıcılara daha sorunsuz bir web sitesi deneyimi sağlar.
  • Web sitesinin kötü yönlendirmelerini ve eksik verilerini açığa çıkarır.
  • Dahili ve harici bağlantıları tarar.
  • XML site haritaları tarandığı için web sitesi daha verimli şekilde kullanılır.

Screamin Frog İndirme ve Kurulum

Yazılımı kullanabilmek için ilk olarak resmi web sitesini ziyaret etmek gerekir. Program, ücretsiz bir biçimde bilgisayara indirildikten sonra kurulumu yapılmalıdır. Ücretli versiyonu kullanmak içinse önce paid versiyon butonuna tıklayarak ödeme adımları tamamlanmalıdır. Ödeme yapıldıktan sonra indirme işlemi yapılmalıdır. Bu esnada işletim sistemine uygun olan programın indirilmesine dikkat edilmelidir. Linux için kullanılacaksa Ubuntu ara yüzünden ya da komut satırı işlemlerinden yardım alınmalıdır.

Screaming Frog Nasıl Kullanılır?

Aracı kullanmak için ana ekrana girilmeli ve enter URL to spider alanına, taranacak sayfanın URL’si girilmelidir. Girdiğiniz tüm url lerinizle kolayca tarama yapabilirsiniz. Yazılım, veri kazıma işlemini yaparken ekranın sağ tarafındaki yüzdelik dilimden, sayfanın ne kadarının tarandığı izlenebilir. Sayfanın taranma hızı, bilgisayarların performansına ve girilen toplam URL sayısına göre değişiklik gösterebilir.

Tarama işlemlerini detaylandırmak için üst menüdeki konfigürasyon sekmesinden yardım alınabilir. Bu sekmede ek ayalar yapılabileceği için taramalar ihtiyaca yönelik veya daha kapsamlı hale getirilebilir. Crawl alanından etiketlerin taranması, extraction kısmından hariç tutulması istenen kısımların seçilmesi mümkündür. Aramaları sınırlandırmak için limits seçeneğinden yardım alınabilir. Ayrıca preferences bölümünden H1, H2, URL, başlık, tanım gibi parçaların uzunluğu ve piksel genişliği değiştirilebilmektedir.

Kullanım esnasında sitenizde dizine eklenmesini istediğiniz verileri seçme imkanı bulunur. Benzer şekilde, dizine eklenmesini istemediğiniz verileri de çıkarabilirsiniz. Bunun için follow internal “nofollow” seçeneğini aktif hale getirmek gerekir. Ayrıca Google search console nasıl kullanılır sorusu yazılımın kullanımında önemli bir yer kaplar. Uygulamayı kullanırken site sahibinin kim olduğunun gösterilmesi, sitenin Google üzerinde görünmesi ve search console ‘a site haritasının gönderilmesi gerekmektedir. Bu sayede screaming frog ile birlikte sitenin performansı daha iyi bir biçimde izlenebilir.

Screaming Frog Ana Sekmeleri ve Anlamları

Yazılımın ana sekmelerinde internal, external, security, meta description ve keywords, H1, H2, Java, costum search ve extraction, search console gibi kavramlar bulunur. Uygulamadan en iyi şekilde faydalanmak için ana sekmelerin anlamlarını bilmek gerekir. Genel olarak ana sekmeleri kullanmak, tarama sonucunda detaylı bilgi edinmeyi kolaylaştırır. Özellikle search console un kullanımı yaygın şekilde gerçekleştirilmektedir.

Internal ve external sekmelerinde iç ve dış bağlantıların görülmesini sağlar. Security bölümünden URL’lerin internal bölümündeki güvenlik verilerini gösterir. HTTP kodlarıyla ilgili bilgi almak için response kod sekmesinden yardım alınır. Ayrıca URL sekmesi sayesinde tarama yapılan sitelerdeki veriler daha kapsamlı şekilde görülebilir. Page Titles, Page Titles ve Meta Keywords bölümleri, ilgili alanlardaki etiketlerin kontrol edilmesine yardımcı olur.

En çok kullanılan sekmelerden biri, Google Analytics API bölümüdür. Burada Google hesabıyla bağlantı kurularak yeni taramalar yapılabilmektedir. Search Console API kısmındaysa eskiye yönelik URL’ler için kontrol yapılmasını sağlamaktadır. Yeni bir hesap oluşturmak için de Google Search Console u açmak ve gerekli izinleri vermek yeterli olur. Ayrıca daha önceden var olan ancak şu an olmayan URL bilgileri için Google search console a başvurulabilmektedir.

Screaming Frog Modları Nelerdir ve Ne İşe Yarar?

4 farklı mod kullanılarak Screaming Frog üzerinden tarama yapılabilmektedir. Bu modlar Spider, List, SERP ve Compare’dir. Spider, sonraki URL’leri kendiliğinden bularak taramanın devamlılığını sağlar. Liste modu olan List, URL’lerin manuel olarak girilmesini ister ve dizine eklenmiş sitelerin taramasını yapar. SERP modu, web sitelerinin arama motorları sonuçlarında nasıl göründüğünü gösterir. Son moddaysa kıyaslama yapmak, önceki ve şimdiki aramaları karşılaştırmak mümkün hale getirilir. Artan hatalar kırmızı, iyileşen sorunlarsa yeşil renklerle gösterilir.

Bağlantı Kontrolü ve Kırık Bağlantıların Bulunması

Web sitesinin bağlantılarını kontrol etmek ve kırık bağlantılarını bulmak oldukça önemlidir. Screaming Frog sayesinde hangi sayfalarınızdan hata alındığını fark edebilirsiniz. Kırık bağlantılarda yanıt kodları sekmesini açmak ve client error (4xx) seçeneğini işaretlemek gerekir. Bu hata sonucunda Google’a ait hata bildirileri de görünebilmektedir. Bağlantı kontrolü ve analizi yapmak içinse URL’yi girmek, Internal bölümünden inlinks kısımlarını seçmek yeterli olur.

Screaming Frog Lisans Yenilemesi

Premium üyeler, 1 yıllık lisans satın aldıktan sonra kullanıcı bilgilerini girerek sınırsız kullanıma erişebilir. Ancak 1 yılın sonunda lisans biteceğinden dolayı uygulamanın bazı özellikleri kapanır. Yeniden Premium olmak içinse web sitesine girmek ve yeniden lisans satın almak gerekir. Lisans satın alma işlemi tamamlandığında yazılım kullanımına kaldığı yerden devam edilebilir. Web sayfalarınız Google analytics raporlarıyla birleştirilerek Screaming Frog ekranında kullanılabilir hale getirilir.

Screaming Frog ve Mobil Uygulamalar

Yazılımın kendisi yalnızca masaüstü uyumlu olmasına rağmen mobil kullanılabilirlik imkanı da sunmaktadır. Bunun için URL’nin mobil sürümünü yüklemek gerekir. Yapılan taramalar tüm mobil cihazlar için geçerli olduğundan dolayı sitenin hataları ayrıntılı şekilde görülebilir. Ayrıca yazılımın mobil uyumluluğunun yüksek olması, rakiplerine göre daha iyi sonuçlar alınmasını sağlamaktadır.

Seo
13 Mart 2023