Roas Nedi̇r, Roas Nasıl Hesaplanır?

  1. Ana Sayfa
  2. Google Ads
  3. Roas Nedi̇r, Roas Nasıl Hesaplanır?
...
Roas Nedi̇r, Roas Nasıl Hesaplanır?
Roas Nedi̇r, Roas Nasıl Hesaplanır?

Return on Ad Spend (ROAS), reklam vermek için harcanan her bir TL karşılığında elde edilen geliri ölçerek, reklam kampanyalarının etkinliğini değerlendiren bir metrik olarak karşınıza çıkar. Temelinde bakıldığında reklam giderlerinin ne derece verimli bir gelir haline geldiğini anlama konusunda yardımcı olur.

Roas Nedir, Roas Nasıl Hesaplanır

Günümüzde teknolojik gelişmelerin sağladığı en önemli avantaj olan e- ticaret sitelerinin dijital reklamcılık hizmeti ile işletmelerin hedef kitlesine ulaşmasına ve satışları artırmasına olanak sunan vazgeçilmez bir unsur haline gelmiştir. Ancak dijital reklam kampanyalarının başarı oranını ölçmek, özellikle pazarlama çalışmalarının kar seviyesini tespit ederken zorlayıcı olabilir. Bu yüzden işletmeler, kampanyalarının etkinlik derecesini ölçmek için Reklam Harcamalarının Getirisi (ROAS) ve Yatırım Getirisi (ROI) gibi metriklere yönelir.

ROAS, reklam kampanyalarınızdan ne derece verim aldığınızı ve ne kadar iyi kullandığınızı gösterir. Bu durum ise farklı reklam avantajlarını beraberinde getirir:

  • Daha iyi karar verme: Reklam performansıyla beraber daha fazla veri toplamak, gelecekte daha bilinçli kararlar verme konusunda yardımcı olur. Örnek vermek gerekirse; reklam metninde belli başlı değişiklikler yaptıktan sonra, özellikle yüksek bir ROAS elde etmek mümkün hale gelir. Bu sayede yapılan yatırımı artırmayı ve bu kampanyayı sorunsuz şekilde yürütmeye devam etmeyi düşünebilirsiniz,
  • Kampanya performansını takip etmek: Gelir, reklam kampanyaları konusunda çok önemli bir KPI’dır. Çünkü size kampanyanın performansı konusunda fikir verir. ROAS’ınıza gerçek zamanlı olarak göz gezdirebilirsiniz. Bu durum, kampanyanın performansını anında paydaşlara raporlama konusunda yardımcı olur. AAyrıca bir kampanyanın sonunda değil, kampanyanın aktif olduğu dönemde hemen ayarlamalar yapılmasına fırsat sunar
  • Kampanya yenilemesini belirleme: ROAS, yürüttüğünüz pazarlama kampanyalarının iyi olup olmadığını ve buna bağlı olarak yenilenmeye değer olup olmadığını belirlemek amacıyla kullanılan en iyi ölçütlerden biri olarak kullanılır. Belli bir kampanya, normalden daha yüksek bir ROAS’a sahip olduğunda, bir şeyleri değiştirmeye ihtiyaç yoktur. Dolayısıyla yenilemeyi düşünmeniz yeterli olacaktır. Diğer yandan, ROAS’ı kötü olan bir kampanyayı yenilemenin faydası yoktur. Eksi kampanyaları bir kenara bırakarak, yeni şeyler denemeniz daha faydalı olacaktır,
  • Paydaşları bilgilendirmek: Birçok paydaş, özellikle de yöneticiler reklamlar için harcanan her bir TL başına kaç TL kazandığını bilmek ister. Bu durum, iş ortakları içinde geçerli kabul edilir. İşletmenin bir kısmına sahip olan herkes, büyümek için harcanan her bir TL’nin mümkün olduğu kadar etkili şekilde kullanılıp kullanılmadığı hakkında emin olmaya ihtiyaç duyar. ROAS’ınızı takip etmek, büyümek adına reklamları ne derece iyi kullandığınız konusunda bilgi sahibi olmasını sağlayan kullanışlı bir ölçüt sunarken, işletmenin büyümesine dair genel bir resim elde etme konusunda da yardımcı olur.

ROAS Nasıl Hesaplanır?

ROAS’ı hesaplamak için kullanılan formül şu şekilde sıralanabilir:

ROAS= (Reklam Gelirleri/Toplam Reklam Maliyetleri)

ROAS = Gelir / Maliyet x 100 formülü ile hesaplanır. Diyelim ki 700 TL'lik bir reklam bütçesiyle 1200 TL'lik bir gelir elde ettiniz. Bu durumda, reklam yatırımınızdan sağlanan getiri, (1200 TL / 700 TL) x 100 formülüyle hesaplandığında, yaklaşık olarak %171 olarak bulunur.

ROAS, genel olarak bir oran ya da yüzde olarak ifade edilen terimdir. Bazı durumlarda ise ROAS’ı yüzde olarak ifade etmek amacıyla sonucu 100 ile çarpabilirsiniz.

  • Reklam gelirleri: Bu durum, reklam kampanyalarından elde edilen toplam bir gelirdir. Reklam çalışmalarında bağlantılı olan tüm satışlar, dönüşümleri ya da diğer gelir getirici eylemleri içerir,
  • Toplam reklam maliyetleri: Bunlar ise reklam kampanyalarınızı yürütürken ortaya çıkan diğer giderlerdir. Reklam yerleşimleri, reklam öğesi geliştirme ve reklam platformları için ödenen ücretlerle alakalı reklam maliyetlerinin tamamını içerir.

ROAS Nasıl Arttırılır?

Diğer tüm reklamcılık ya da pazarlama metrikleri de olduğu gibi, ROAS’da analiz edilen platforma göre farklılık gösterir. ROAS’ı iyileştirmek, potansiyel olarak iş büyümesinin en önemli kilidini açar. İşe yarayan reklam kampanyalarını belirlemesine yardımcı olarak, yatırımın büyümesine ve bazı çabaları başka yönlere çekmeye olanak tanır. Aynı zamanda önemli olan ROAS iyileştirmelerini yaparak, işletmenin ekstra gelirlerini diğer yönlerine yatırma fırsatı yakalayabilirsiniz. Bu avantajları göz önünde bulundurarak, ROAS’ınızı artırmanın birkaç yolu vardır. Bu yollar şu şekilde sıralanabilir:

  • Doğru verileri takip etmek: İlk olarak ROAS için doğru verileri takip ettiğinizden emin olmanız gerekir. Pazarlama yazılımı maliyetleri, pazarlama ya da reklam ekibi üyelerinin maaş ve ücretleri, ajans ücretleri gibi direkt olarak reklamlarınıza ilgili olmayan verileri göz ardı edebilirsiniz. Google Ads için ise ihtiyaçlarınıza uygun olan bir Google Ads ilişkilendirme modeli tercih edilmesinde fayda vardır. Bu noktada her model, dönüşümü reklam dönüşüm huninizin farklı bölümlerine atfeder. Örnek vermek gerekirse; veri odaklı şekilde geliştirilen bir model, reklam etkileşimlerini dönüşüm sürecinde ne kadar önemli olduklarına dair kredilendirir. Bu model varsayılan olmakla beraber, tahminlerin bir kısmını ortadan kaldırma otomasyonu da kullanılır. Ancak hedef ve ihtiyaçlarınıza göre tercih edebileceğiniz altı model daha söz konusudur.
  • Doğru anahtar kelimeler: Reklamlarda doğru anahtar kelimeleri araştırmak ve hedef haline getirmek, sunulan ürüne en fazla ihtiyaç duyan ve tıklayacak kullanıcıların önüne geçme konusunda yardımcı olur. Bu nedenle uzun kuyruklu olan anahtar kelimelerin pesinden gitmek gerekir. Bunlar, kullanıcıların satın alma işlemine yakın bir zamanda kullanma ihtimali daha yüksek olan, düşük hacimli ve daha uzun anahtar sözcükler olarak nitelendirilir.
  • TBM’yi düşürün: TBM’yi düşürmenin bir yolu ise doğru kitleyi hedeflemektir. Bu, satılan ürüne ihtiyaç duyma ihtimali daha yüksek olan potansiyel müşterileri getirme konusunda yardımcı olur. Daha fazla gelir sağlarken, ayrıca daha düşük bir TBM elde etmenizi yardımcı olur. Çünkü Google size daha yüksek bir kalite puanı verir ve doğal olarak TBM’nizi düşürür. Aynı zamanda farklı teklif stratejilerini de kullanabilirsiniz. Bu farklı teklif stratejileri, farklı hedeflere odaklanır. Dolayısıyla bazıları diğerlerine göre daha uygun maliyetli olabilir.
  • Dönüşüm hunisinin altında bulunan anahtar kelimeler: Dönüşüm hunisinin alt bölümü, müşterilerin satın aldığı bölümdür. PPC reklam kampanyalarında dönüşüm hunisinin altında bulunan anahtar kelimelere odaklanmak, bu müşterileri hedef haline getirerek onları satışa yönlendirme konusunda yardımcı olur. Herhangi bir potansiyel müşterinin sizden satın alma şansını artırarak kampanyanın ROAS’ını iyileştirmek mümkündür. Bu durum ise toplamda harcanan TL başına, daha fazla gelir elde etmenize ve dolayısıyla ROAS’ınızı artırmanıza olanak sunar.
  • Nitelikli açılış sayfası uygulamaları kullanmak: Eğer açılış sayfanız bu potansiyel müşterileri satışa dönüştürmüyorsa, reklamları yüksek sayıda tıklanma almak çok önemli olmayacaktır. Yüksek dönüşüm sağlayan bir açılış sayfasının kilit parçalarından biri, tüm bu önemli öğeleri ziyaretçinin kaydırmadan önce hepsini görebileceği şekilde sunulmasını sağlamaktır. Kullanıcının tıklayarak uzaklaşması ya da dikkatini dağıtması ve dönüşüm sağlayamaması olasılığını en aza indirir.
  • Dönüşüm başına geliri artırmak: Her bir potansiyel müşteriden çok daha fazla gelir elde etmek, onları elde etmek için harcanan TL başına o potansiyel müşteriden çok daha fazla TL elde etmek demektir. Reklam kampanyalarını elde etmekle başlayan bu süreç, hedefleme ve mesaj ne kadar iyi, olursa o kadar verimli müşteri elde etmeyi sağlar. Markanıza çok daha uygun oldukları için sattığınız ürünlerden çok daha fazlasını isteyebilir ya da bunlara ihtiyaç duyulabilir.
  • Açılış sayfalarında dönüşüm oranı optimizasyonu: Dönüşüm oranı optimizasyonu, dönüşüm oranını daha iyi hale getirmek için reklamları rutin şekilde ince ayar yaparak test etmeyi içerir. Bu adım müşteri yolculuğunu kişiselleştirme ile başlarken, reklamları her bir müşteriye daha yakın şekilde uyarlamanıza yardımcı olacak reklamdan dönüşüm elde etmek şansını da artırır. Bu aşamadan sonra optimizasyon asla tam olarak sona ermez ve pazarlar değişerek müşteri tercihleri değişkenlik gösterir. Müşteri yolculuğunu düzenli olarak güncellemek bu aşamada önemlidir. Ayrıca sürekli olarak A/B testi yapılması gerekir. Temel olarak dönüşüm oranlarını artırıp artırmayacağını öğrenmek için mevcut reklamların yenileriyle test edilmesi gerekir.

SEO, Google ADS ve sosyal medya başta olmak üzere, Google reklamlarını kullanarak ön plana çıkmanızı sağlayacak nitelikli hizmeti sunan Hasan Çolak, dijital pazarda hep bir adım önde olmanızı sağlayacaktır. Uzun yıllara dayanan bu tecrübe ile gelişmek ve büyümek için Hasan Çolak web sitesini ziyaret ederek, iletişim numaralarından alanında uzman ekibimizle hemen irtibata geçebilirsiniz.

29 Şubat 2024