Google Tag Manager Hataları Nelerdir?

  1. Ana Sayfa
  2. Google Ads
  3. Google Tag Manager Hataları Nelerdir?
...
Google Tag Manager Hataları Nelerdir?
Google Tag Manager Hataları Nelerdir?

Google Tag Manager veya kısaca GTM; internet sitelerine analitik, pazarlama ve diğer kodların eklenmesi ve yönetilmesi amacıyla kullanılan webmaster aracıdır. Uygulamada çoğu zaman “GTM” şeklinde ifade edilen Google Tag Manager, geçmiş metotlarla internet sitesine kod eklemek yerine çok daha kullanıcı dostu bir arayüz yardımıyla pratik bir şekilde kod eklenmesini mümkün kılar.

Google Tag Manager Hataları Nelerdir

Webmaster araçları birçok açıdan alternatifsiz avantajlar sunması nedeniyle web site yöneticileri için ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Bu araçların işlevselliğini artırmak ve daha etkin bir kullanımla verimli sonuçlara ulaşmak içinse hata ve uyarıların ne anlama geldiğini bilmek; bu çerçevede iyileştirme ve geliştirme çalışmaları yapmak gerekir.

Google Tag Manager Nedir?

Google Tag Manager, Google’ın geliştirip kullanıcılarına sunduğu ücretsiz araçlardan biridir. Bu araç, temelde, kullanıcı dostu bir arayüz yardımıyla bir web sitesine kod parçacıklarının eklenmesini mümkün kılar. Gayet pratik kullanılabilen bu araç, eskiden başvurulan geleneksel kod ekleme metotlarına kıyasla birçok açıdan avantajlı kullanım deneyimi sunar.

Web sitelerin kaynak kodlarına müdahale etmek genellikle tavsiye edilmez. Fakat kimi durumlarda kod bazlı aksiyon almak gerekir. Bu ve benzer hallerde web sitesine kod parçacığı eklemek gerektiğinde ise en verimli ve pratik yol olarak Google Tag Manager karşımıza çıkar. Zira bu tool, internet sitesine eklenecek kodların, ilgili sitenin kaynak kodunu değiştirmeden eklenmesini sağlar.

GTA kullanımının site yöneticilerine yönelik bir diğer kazanımı ise site kodunun güncellenmesi işlemi için web geliştiricilere olan ihtiyacın azaltılmasıdır. Bununla birlikte kod değişimlerini hızlı ve pratik bir şekilde yönetmek için sunduğu esnek yaklaşımsa GTA’nın bir diğer önemli özelliğidir. Google Tag Manager’ın sunduğu fonksiyonel özellikler bunlarla sınırlı değildir. GTA;

  • Google Analytics, Google ADS, Meta Pixel, Hotiar, Microsoft Clarity gibi çeşitli dijital pazarlama etiketlerinin yönetimini mümkün kılar,
  • Etiketler yardımıyla internet sitesini ziyaret eden kullanıcıların davranışlarının izlenmesi, dönüşümlerin ve diğer analitik verilerin toplanması gibi işlemlerin yapılmasını sağlar,
  • Kolay, hızlı ve pratik bir biçimde etiket eklenmesi, düzenlenmesi, kaldırılması ve yönetilmesi gibi önemli işlevler sunar,
  • Web sitesi yönetim prosesine esneklik ve verim kazandırır,
  • A/B testleri, hedefleme, kişiselleştirme ve diğer pazarlama metotlarının yönetimine yardımcı olur.
  • Site sahiplerinin ve pazarlamacıların optimizasyon çalışmalarını daha başarılı yapabilmelerine katkı sunar.

Google Etiket Yöneticisi Nasıl Çalışır?

Google Tag Manager veya Google Etiket Yöneticisi, internet sitesi ve uygulamalardaki ziyaretçi davranışlarını izleme ve seçime bağlı olan kullanıcı hareketlerinin gerçekleşip gerçekleşmediğini izlemek amacıyla kullanılan bir dizi kod kümesidir. İzleme amaçlarını ölçmek ve değerlendirmek amacıyla kullanılan bu araç, Google tarafından sunulmuş ücretsiz bir webmaster servisidir.

Google Tag Manager, Google’ın sağladığı diğer araçlarla (özellikle Google Analytics ve Google ADS) birlikte kullanıldığında maksimum verim sunar. Bu araç sayesinde, belirlediğiniz kullanıcı hareketlerini tek bir merkez panel üzerinden izleyebilir ve toplanan verileri gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca GTM ile yalnızca internet siteleri değil, mobil uygulamalar da izlenebilir.

Kullanım kapsamı bakımından zengin bir araç olan GTM, izleme özelliklerinin genişliği sayesinde gerek Android gerekse IOS tabanlı uygulamalar için de kullanılabilir. Bu araç belirlediğiniz değişkenler hakkında bilgi verir. örneğin Yol Tarifi Al butonunun kaç ziyaretçi tarafından kullanıldığını izleyebilir veya form gönderme butonlarına kaç ziyaretçinin tıkladığını gözlemleyebilirsiniz.

  • Tagmanager.google.com adresini ziyaret edin ve mevcutta kullandığınız mail adresinizle giriş yaparak hesap oluşturun.
  • Hesap oluşturabilmeniz için kullanım koşullarını kabul etmeniz gerekir.
  • Ardından, hesap oluşturduktan sonra size verilen iki kod parçacığını ilgili etiket alanlarına eklemeniz gerekir. Şayet konu hakkında bilginiz varsa etiket ekleme işlemini bizzat yapabilirsiniz fakat yeterince bilgi sahibi değilseniz uzman yardımına başvurmanız faydalı olacaktır.
  • GTM tarafından size verilen etiketi web sitenize ekledikten sonra “Gönder” butonuna tıklamalı ve işlemi yayımlamalısınız.
  • Önizleme seçeneği üzerinden işlemi test ederek herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
  • GTM kodunu internet sitenize ekleyip yayınladıktan sonra sitenize eklemek istediğiniz bir diğer takip kodlarını da yine GTM kodu üzerinden tetikleyebilirsiniz Bu sayede web sitenizi kod yığınından kurtarabilirsiniz.

Özetle, Google Tag Manager; internet sitelerine kod ekleme işlemini oldukça kolaylaştıran; eklenen kodların yönetimini mümkün kılan ve sitenin yönetim proseslerinde verim artışı sağlayan ücretsiz bir araçtır. Webmaster’lar tarafından sıkça kullanılan Google Tag Manager, aşağıda sıralandığı üzere toplamda altı bileşen üzerinden çalışır:

  • Kapsayıcı
  • Etiketler
  • Tetikleyici
  • Değişken
  • Değerler
  • Operatörler       

Neden GTA Kullanılmalıdır, Faydaları Nelerdir?

GTA; internet sitesi yöneticileri, webmaster’lar ve web analistleri için çeşitli işlemlerde pratiklik, kolaylık ve üretkenlik sunar. Bu sayede web sitesi yönetiminin efektif bir çerçevede gerçekleştirilmesini sağlar. Google Tag Manager aracının neden kullanılması gerektiği, söz konusu kişiler için ne gibi kazanımlar sunduğu ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Pratik Kod Yönetimi

GTA, internet sitesine kod eklenmesi ve kodların yönetimi gibi kod temelli işlemlerin pratik, hızlı ve kolay bir şekilde yapılmasını sağlar. Özellikle web geliştiricilere duyulan gereksinimi minimize eder ve bu sayede kod değişikliklerinin hızlıca yapılmasına imkan sunar. Google Tag Manager sayesinde elde edilen bir diğer kazanım ise güncelleme proseslerini kolaylaştırmasıdır.

  • Etiket Yönetiminde Hız

Google Analytics, Google ADS, Facebook Pixel gibi çeşitli analitik – pazarlama etiketleri vardır. Bu etiketlerin eklenmesi, düzenlenmesi, kaldırılması ve yönetilmesi gibi iş ve işlemler, GTA aracı sayesinde son derece hızlı gerçekleştirilir. Sonuçta, reklam ve pazarlama kampanyaları çok daha hızlı başlatılabilir, güncellenebilir ve iyileştirilebilir.

  • Yüksek Esneklik ve Sıkı Kontrol

Google Etiket Yöneticisi, web sitesi yönetiminde ve pazarlama kampanyalarında yüksek esneklik ve sıkı denetim imkanı sunar. Bu araç, etiketlerin hangi sayfalarda, hangi senaryolarda ve hangi kullanıcı segmentine uygulanacağını belirleme olanağı verir. Bu imkan, kullanıcı deneyimini iyileştirmeye ve pazarlama stratejilerini uygulamaya yardımcı olur.

  • Test Deneyiminde Artış

Google Tag Manager kullanımı; A/B testleri, hedefleme ve kişiselleştirme gibi pazarlama stratejilerini daha hızlı ve yüksek ve verimle uygulama becerisi sunar. Ne tür aksiyonların daha başarılı sonuçlar vereceğini somut senaryolar üzerinden gözlemlemek, farklı varyasyonları test etmek veya internet sitesini periyodik ve sistematik bir biçimde iyileştirmek için esneklik kazandırır.

  • Doğru ve Güvenli Veriler

GTM, etiketlerin uygulanmasında doğruluk ve güvenilirlik standardını artırır. Zira bu tool, yanlış yapılandırılan etiketler sebebiyle yaşanan hataları minimize ederek veri doğruluğunu ve güvenilirliğini yükseltir. Sonuçta, web analistlerinin doğru veriye dayalı aksiyonlar almasına katkı sağlar.

  • Uygulama Güncellemelerinde Hız

GTM, internet sitelerinin kod yapısına müdahale etmeden etiket güncelleme işleminin yapılmasını sağlar. Aracın bu yeteneği sayesinde uygulama güncellemeleri çok daha hızlı seyreder ve internet sitesinin güncel ve güvenli kalması kolaylaşır.

  • Verim ve Üretkenlik Artışı

Pek çok kullanıcının aynı etiket konteynırı üzerinde düzenleme yapabilmesine imkan sunan GTM, internet sitesi üzerinde çeşitli değişiklikler yapılırken takım işbirliğini kolaylaştırır. Bu sayede çalışmaların daha verimli sonuçlar vermesi ve takım üyelerinin üretkenlik artışı yaşaması gibi önemli kazanımlar söze konu olur.

Web sitede yapılan değişikliklerin takibini ve yönetimini de kayıt altına alan Google Tag Manager, özellikle web analistlerine ve diğer takım üyelerine önemli veriler sunar. Ayrıca, yine analistler ile ekip üyeleri arasında sıkı ve efektif bir işbirliği kurulmasına yardımcı olur.

Sonuç olarak, internet sitesi sahipleri/yöneticileri ve web analistleri için önemi çok açık olan Google Tag Manager, internet sitelerinin daha efektif, verimli ve başarılı yönetilmesini; sürdürülebilir bir başarıyla pazarlama stratejileri düzenlenmesine; reklam kampanyalarının iyileştirilmesine; veri güvenilirliğinin ve doğruluğunun artırılmasına; takım işbirliğinde performans artışına yardımcı olur.

Google Tag Manager’da Yapılan Başlıca Hatalar

Google Tag Manager kullanılırken tıpkı diğer webmaster araçlarında yapıldığı gibi çeşitli hatalara ve ihmale düşülebilir. Hatalı veya ihmali işlemlerse GTM’nin maksimum verim ve sonuç vermesine engel teşkil eder. O halde, başlıca hatalı ve ihmali davranışlar hakkında bilinç kazanmak ve tekrara düşmemek, çok daha başarılı sonuçlar alınması adına önemli bir adım olacaktır.

  • Yanlış GTA Hesabını Görüntülemek

Çoğu zaman GTM kullanımına yeni başlayanların karşılaştığı bu hata; birden çok internet sitesine sahip olmanın veya birden fazla Google Etiket Yöneticisi hesabına sahip olmanın doğal sonucudur. Söze konu hatayı gidermek ve tekrar karşılaşmamak içinse kod bütününde yer alan izleme kimliğiniz ile GTM’de bulunan kimliğin eşleşip eşleşmediğini kontrol etmeniz yeterlidir.

  • Konteynerin Yayınlanmadı Uyarısı

Yeni bir proje üzerinde çalışmalara başlayıp bu doğrultuda değişkenleri tespit ettiniz; ardından, değişkenleri ve etiketleri yapılandırdınız. Sonrasında ise başladığınız projeye ilişkin herhangi bir veri alamadığınız yahut son derece sınırlı bir veriye ulaştınız.

Söze konu hatanın nedeni genellikle çalışma yaptığınız konteynerin yayımlanmamasıdır. Konteyneri yayımlamadığınız takdirde proje verilerine ilişkin bu tür bir sorunla karşılaşmanız kuvvetle muhtemel. İfade ettiğimiz hata ile karşılaşmamak adına yapmanız gereken, yapılandırmanızı tamamladıktan sonra “gönder” butonuna tıklamak ve kapsayıcıyı yayınlamaktır.

  • Ön İzleme ve Hata Ayıklamayı Yenilememe

Google Etiket Yöneticisinin ön izleme modu, kapsayıcıda yer alan kodların uygulandığı internet sitesinde kodların dağıtılmış bir biçimde görüntüsünü görmek amacıyla işlev gösterir. Ön izleme ve hata ayıklama aktif edildiği takdirde turuncu renkli bir ara yüz yardımıyla bildirim alınır.

Google Tag Manager üzerinden ön izleme modunu aktif konuma getirdikten sonra internet sitesine gidin ve tarayıcının hemen alt kısmında bulunan hata ayıklama konsoluna erişin. Bu konsol, ilgili sitede hangi etiketlerin çalıştığını gösterir. GTM üzerinden yaptığınız değişikliklerin hemen ardından aşağıdaki adımları takip ederek söz konusu hatayı giderebilirsiniz:

  • Turuncu renkli ara yüzde bulunan yenile (refresh) butonuna tıklayın.
  • Test ettiğiniz internet sitesinin tarayıcı sekmesini yenileyin.

Ön izleme ve hata ayıklama modu kaynaklı hatalardan bir diğer ise bu modları doğru kullanmamak sebebiyle yaşanan hatalardır. Şimdi, bu hataları inceleyelim.

  • Ön İzleme ve Hata Ayıklama Modunu Düzgün Kullanmamak

Google Tag Manager üzerinde yer alan ön izleme ve hata ayıklama konsolunun sol bölümünde yer alan etkinliklerden herhangi biri seçildiği takdirde etiket (tabs) sekmesi, seçilen etkinlik için mevcut etiketleri gösterir. Gösterilen etiketlerin aktif-deaktif olma durumu yani çalışıp çalışmamaları da burada belirlenir.

Belirli bir etiket, sadece tek bir tetikleyicinin bütün şartlarını karşıladığı takdirde işlev gösterir. Etiketin karşılamadığı şartlarsa kırmızı çarpı işareti ile gösterilir. Bu alan üzerinden çalışmayan etiketleri tespit edebilir ve kırmızı çarpı işareti üzerinden hataların neler olduğu ve nasıl giderilebileceği öğrenilebilir.

  • Hata Ayıklama Araçlarını Yanlış ve Eksik Kullanmak

Google tarafından sunulan pek çok hata ayıklama aracı mevcut. Google Analytics ve Tag Assistant, bu araçlara örnek teşkil eder. Her iki araç için de Google Chrome eklentisi bulunur. Örneğin Tag Assistant yardımıyla Google Tag Manager üzerindeki etiketlerin yüklenmesi ile oluşan problemlerin takip ve tespit edilmesi, çözümlenmesi süreçlerinde yardım sunar.

Gerek Tag Assistant gerekse Google Analytics gibi ücretsiz hata ayıklama araçlarını kullanarak internet sitenizde çalışan etiketleri inceleyebilir; hangi etiketlerin doğru bir biçimde çalıştığını, varsa yüklenme problemlerini ve nedenini kolaylıkla tespit edebilirsiniz.

  • Google Analytics Gerçek Zamanlı Raporların Kontrol Edilmemesi

Kullanıcıların sıkça karşılaştığı hatalardan biri de “gerçek zamanlı rapor” kontrolünü yapmamalarıdır. Google Tag Manager üzerinde Google Analytics entegrasyonu yapıldıktan sonra gerçek zamanlı rapor kontrolü yaparak bu hatayı önleyebilirsiniz.

  • Sitedeki GA Uygulamasını Kaldırmamak

İnternet sitenize Google Analytics izleme modu eklemiş ve sonrasında Google Tag Manager üzerinden entegrasyon yapmış olabilirsiniz. Bu durumda birden çok uygulama hatasıyla karşılaşmanız kuvvetle muhtemel.

Söze konu hatalarla karşılaşmamak için öncelikle GTM üzerinden entegrasyon yapmadan önce izlemeye dayılı kod bütününün tamamını sitenizden kaldırmalısınız. Zira ilgili kurulumun yalnızca Google Tag Manager üzerinden gerçekleştirilmesi ikinci kez Google Analytics tanımlamasına engel olur.

  • GA İzleme Modunun Kullanıcı Tanımlı Değişken Olarak Kullanılmaması

GTM üzerinde bulunan her bir GA etiketi, GA izleme koduna gereksinim duyar. Fakat GTM’de GA ile ilgili oluşturacağınız etiketlerin her biri için izleme kodu eklemeniz şart değildir. İzleme modu üzerinde herhangi bir değişikliğe gitmeniz gerektiğinde etiketlerde bulunan izleme kodunu değiştirmek yerine bir tek kullanıcı tanımlı değişken kullanarak işlemlerinize pratik, hız ve kolaylık kazandırabilirsiniz.

  • Veri Katmanının GTM Snippet’tan Sonra Yazılması

Google Tag Manager’ın veri katmanıyla beraber kullanılması, gerek esneklik artışı gerekse uygulama kolaylığı sunması açısından çok daha verimli sonuçlar verir. Veri katmanı ise Google Tag Manager’a iletilmek istenen bilgilerin tamamını içeren bir tür nesnedir. Kullanıcıların kayıtlı olduğu ülkeler, fiyatlandırma planları gibi bilgiler dahi katmanda veri olarak yer alabilir.

Google Etiket Yöneticisi yardımıyla ziyaretçilerin premium olarak işaretlendiği sayfaların tamamına etiket yazdırılabilir. Bu süreçte yapılan en yaygın hata ise veri katmanının, GTM snippet’tan sonra koyulmasıdır. Bu hata ile karşılaşmamak için Google’ın önerdiği şekilde doğru yerleşim planı ile düzenlemek gerekir.

  • Otomatik Olay Dinleyicisi Kullanımını Artırmak

Google Tag Manager üzerinden çokça olay dinleyicisi oluşturmak beraberinde çeşitli hataların alınmasına neden olabilir. Olay dinleyicisi kullanımına bağlı olarak yaşadığınız sorunları gidermek için olay dinleyicisi kullanımınızı azaltmanız sağlıklı bir yaklaşım olacaktır.

Eklediğiniz olay dinleyicilerin kaç tanesini kullanıyorsunuz, olay dinleyicilerin hepsine gerçekten gereksinim duyuyor musunuz? Bu sorulara gerçekçi yanıtlar vererek aşırı düzeyde kullandığınız otomatik olay dinleyicisi sayısını minimize edebilirsiniz.

  • İmla Yanlışları

Web sitesinde çalışmayan etiketle karşılaşıldığı takdirde ilk önce etiketin doğru yazılıp yazılmadığı kontrol edilmelidir. Zira yazım yanlışı içeren etiketlerin doğru bir şekilde çalışması mümkün değildir.

  • GTM Injector Kullanımı

Google Tag Manager kullanıcısı olarak henüz yeterince deneyiminiz yok ve bu aracın nasıl kullanılacağına hakim değilseniz Google Tag Manager Injector Chrome eklentisi kullanmanız oldukça yararlı olacaktır. Söz konusu eklenti sayesinde Google Etiket Yöneticisini çok daha etkin ve verimli kullanabilirsiniz.

Injector eklentisiyle beraber web sayfalarınıza JavaScript eklemenize gerek kalmadan GTM konteyneri çalıştırabilir ve ön izleyebilirsiniz. Bunun için uzantıyı açmanız ve GTM konteynerinizin ID’sini daha önceden tanımlanmış olan yapıştırmanız yeterlidir. Bu işlem sırasında bir hata ile karşılaşabilirsiniz.

Yapıştırma işlemi esnasında karşılaştığınız hatanın sebebi ise kopyalama esnasında ortaya çıkan görünmez boşluktur. Daha somut ifade etmek gerekirse “ GTM-XXXXX” yerine “GTM-XXXXX” şeklinde yapıştırma yapmak gerekir.

  • Çok Sayıda Koşul ve Tetikleyici Kullanmak

Tetikleyicilerde birden çok koşul oluşturmak ya da aynı etikete çok sayıda tetikleyici atamak genellikle pek çok kullanıcının yaptığı yaygın bir hatadır. Bunun yerine Regex yardımıyla tek bir tetikleyici kullanabilir ve çoklu tetikleyici kullanmak sebebiyle karşılaşılan hataları giderebilirsiniz.

  • GTM Klasörü Kullanılmaması

Google Tag Manager klasörü kullanılmaması da GTM hatalarının başlıca sebepleri arasında sayılabilir. Şayet birçok etikete sahipseniz bu etiketleri ilgili şekilde gruplayıp klasör altına almanız yerinde bir yaklaşım olacaktır.

GTM klasörleri kullanmanız, ilgili koda kolay ve zahmetsiz bir şekilde ulaşabilmenizi ve bu sayede zaman ve enerjiden tasarruf etmenizi sağlar. Klasör kullanımıyla daha profesyonel ve efektif çalışmalar yapabilirsiniz.

  • Tıklama Tetikleyicili İzleme Formları

Google Tag Manager üzerinden yerleşik bir form gönderme tetikleyicisi kullanmak isteyen ve fakat kullanamayan kullanıcıların yaygın karşılaştığı bir hatadır. Bu hatada göz ardı edilen nokta, form gönderme tetikleyicisinin on – line formların geneli ile uyumsuz çalıştığı gerçeğidir. İzleme formları yerine alternatif çözümlere başvurmak daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır.

Google Ads
26 Ocak 2024