Google Algoritması Nedir?

  1. Ana Sayfa
  2. Seo
  3. Google Algoritması Nedir?
...
Google Algoritması Nedir?
Google Algoritması Nedir?

Günümüzde en çok kullanılan arama motorlarından biri olan Google, sahip olduğu algoritma sayesinde oldukça başarılı şekilde çalışmaktadır. Kullanıcıları istediği sonuçlara en iyi şekilde ulaştırmaktadır. Ayrıca güncellemeleriyle kendini geliştirmekte ve bu güncellemeler kullanıcılara iletilmektedir.

Google Algoritması Nedir?

Karmaşık bir yapısı olan Google algoritma, temel olarak arama yapan kullanıcının en yararlı sonuca ulaşabilmesini sağlayan bir algoritmadır. Birçok algoritmanın bir arada kullanılmasıyla ortaya çıktığı için farklı kriterler dikkate alınmaktadır. Dolayısıyla Google arama, birkaç kelime kullanarak aranan bilgilere erişebilmeyi kolaylaştırmaktadır.

Arama motorunun sahip olduğu algoritma; anahtar kelimelerden, başlıklardan ve içeriklerden yola çıkar. Doğru bir sıralama yaptıktan sonra ilgili sayfaları ayıklar ve alakalı içeriklerin öne çıkacağı bir sıralama yapar.

Hem algoritmalar hem web siteleri sürekli güncellendiğinden dolayı sonuç sayfalarında bulunan güncel içerikler öne çıkarılır. Kullanıcılar da arama sorgusunu yaptıkları zamana göre yeni sayfalarla karşılaşabilmektedir.

Google Algoritması Nasıl Çalışır?

Her ne kadar karmaşık bir yapıda olsa da Google’ın algoritması çok başarılıdır. Çalışma sırasında pek çok prensibi dikkate aldığından dolayı alaka düzeyine göre yüksekten aşağı doğru sıralar. Böylelikle aranan bilgilere kolayca ulaşabilmeye yardımcı olur. Ayrıca web sitelerinin üst sıralarda çıkmasını da bu algoritma belirlemektedir. Algoritmanın çalışması için temel alınan prensipler şu şekildedir:

  • Anahtar kelime incelemesi
  • Aramaları eşleştirme
  • Sayfaların yarar düzeyine göre sıralanması
  • En iyi sonuçları bulma
  • Bağlamı dikkate alma

Google Anahtar Kelime Algoritması

Var olan tüm kelimeler üzerinde inceleme yapabilen Google kullanıcının kısa sürede aradığını bulmasını sağlamaktadır. Algoritmanın ilk adımı olmasının nedeni de kullanıcının kullandığı kelimeleri anahtar kelime olarak almasıdır.

Öncelikle kelimelerin hangi anlamda kullanıldığı araştırılır ve sayfa etiketlerinde olup olmadığına bakılır. Dizin etiketleri sayesinde kategoriler belirledikten sonra diğer adıma geçilir ve siteler arasında bir sıralama yapılır.

Özellikle SEO uzmanları, anahtar kelime algoritmasını dikkatli şekilde yapmaktadır. Noktalı harflerin yanlış yazılması arama sonuçlarında etki göstermemektedir. Ancak yanlış kategorideki etiketler ya da sayfa bilgilerinin eksik olması, dizinlerin farklı yerlerde depolanmalarına neden olur.

Ayrıca anahtar kelimeler yalnızca web sitelerine ziyaret etmeye değil, sitelerdeki görsellerin de bulunmasına ve sıralanmasına yardımcı olmaktadır.

Google Yararlı Sayfa Sıralaması

Arama sonucuna göre hangi sayfaların açıldığını belirleyen Google, yararlı sayfaların sıralanmasını da sağlar. Bu nedenle birden fazla sonuç gösterilerek kullanıcının en iyi seçeneğe ulaşabilmesi hedeflenir. Sıralama yapılırken algoritmadan yardım alınmakta, ayrıca aşağıdaki faktörler dikkate alınmaktadır.

  • İçerik güncelliği
  • Kelimenin sitede kaç kez geçtiği
  • Sayfa hızı ve gecikmeleri
  • Görsellerin açılma hızı
  • Sitenin menü yapısı
  • Başlık ve alt başlık kullanımları
  • Anahtar kelimelerin metinle bağlantısı
  • Kullanıcılara fayda sağlayan bilgiler içermesi

Google Bağlamı Dikkate Alma

Çeşitli faktörlere göre en iyi sonuçları hazırlayan Google, bağlamı da dikkate almaktadır. Algoritmanın amaçlarından biri kullanıcıların sorgu yaptığı kelimeleri kullanarak düşüncelerini öğrenmektir. Yani kullanıcı bu aramayı yaparak hangi bilgiye ulaşmak istemiştir, sorusunu yanıtlamayı hedefler. Dolayısıyla arama yaptığınız konularda size, sizin beğeneceğiniz sonuçlar getirilir.

Google Algoritmaları Nelerdir?

Çoğunlukla SEO çalışanlarının dikkate aldığı Google algoritmaları, web sitenizin ilk sırada görünmesini bile sağlayabilmektedir. Bu nedenle algoritmaların yakından tanınması ve ne işe yaradıklarının bilinmesi gerekir. Yeni Google Algoritmaları olarak bilinen sistemler şu şekildedir:

Panda

2011 yılında algoritmalara dahil olan Panda, 2016 yılına kadar aktif olmuştur. Güncellemenin asıl kullanım amacı sayfa kalitesini belirlemektir. Yararlı içeriğe sahip olmayan ve anahtar kelime bulundurmayan sayfaların daha gerilerde görülmesine yardımcı olmuştur.

Hummingbird

Güncelleme 2013 yılında ortaya çıkarak arama sonuçlarını önemli ölçüde iyileştirmiştir. Bu güncellemede konu belirlemeleri daha başarılı hale getirilmiştir. Tekil kelimeleri eskide bırakarak arama yaptığınız konuyu bütün halde görmeye yardımcı olmuştur.

Medic

2018’de ortaya çıkan Medic güncellemesi, özellikle sağlık alanındaki web sayfalarını daha iyi şekilde bulmayı sağlamıştır. Bu nedenle medical kelimesinden elde edilen Medic adını almıştır.

Rankbrain

2015 yılında yapılan güncellemelerden biri de Rankbrain’dir. Bu güncelleme hala aktif bir biçimde Google’da yer alan bir algoritmadır. Temel olarak kullanıcıların yaptığı aramalarda sıralama faktörü ile ilgilenmiştir. Aramaların daha alakalı sonuçlar vermesi için bir yapay zekayla da desteklenmiştir.

Penguin

Algoritmalar arasında önemli bir yeri olan Penguin, 2010 yılında kullanılmaya başlamıştır. Manipülasyon içeren, spam bulunduran ve alakasız kelimeler içeren sayfaların bağlantılarını kısıtlamıştır. 2012 yılıyla birlikte tüm hareketleri fark etmeyi başarmıştır.

Bert

Hala kullanılmaya devam edilen ve 2019 yılına damga vuran Bert güncellemesi, aramalarda neyin ifade edildiğini anlamayı başardı. Yapay zeka, makine öğrenimiyle birlikte desteklendiğinden dolayı tam olarak aranan sonuca ulaşılmasını sağladı.

Pigeon

2014 yılında ortaya çıkan Pigeon, yerel sonuçları daha kaliteli bir hale getirmeyi başarmıştır. Mobil aramalar üzerinde de etkili olduğu için Google kullanımını arttırmıştır. Ayrıca anahtar kelimelerin mağazalarla eşleştirilmesine de yardım etmiştir.

Fred

Arama kalitesi yönergelerini kontrol ve analiz etmek için 2017 yılında Fred güncellemesi gelmiştir. Düşük kalite, spam ve reklam kontrolü de sağlamıştır. Pek çok web sitesi Fred yüzünden ceza almıştır.

Mobile

Pigeon güncellemesinden sonra yapılan Mobile, bir nevi Pigeon’un devamı niteliğindedir. Güncellemede mobil uyumluluğu olan sayfalar daha üst sıralarda yer edinmeye başlamıştır.

Possum

Yerel aramalarda yeterince görülmeyen ya da düşüş yaşayan web sayfalarını yeniden yükseltebilmek için Possum güncellemesi yapıldı. 2016’da yapılan bu güncellemeyle yerel sonuçlar genişletilmiştir.

Google Algoritması Nelere Dikkat Eder?

Web sitelerinin üst sıralarda görünmesi için algoritmaya yönelik şekilde hareket edilmesi gerekir. Bu nedenle web sitelerinde aşağıdaki unsurlar oldukça önemlidir.

  • Kaliteli içerikler bulunması
  • İçerik, başlık ve anahtar kelime uyumluluğu
  • Görsellerin metinlerle uyumlu olması
  • Spam bulunmaması
  • Manipülasyon içermemesi
  • Sayfanın ve resimlerin yüklenme hızının yüksek olması
  • Güncel bir web sayfası olması
  • Anahtar kelimelerin kaç kez kullanıldığı

Google SEO Çalışmaları

SEO çalışmaları, sitelerin sıralamasını yükseltmek ve kullanıcı deneyimi iyileştirmek için yapılmaktadır. Bu nedenle SEO çalışmalarında Google arama motoru algoritması dikkate alınmalıdır. Çalışmaların başarılı olması için üst sıralarda yer alan sayfalarda incelemeler yapılmalı, algoritmayla uyumluluğu dikkate alınmalıdır.

Google Algoritma Güncellemesi 2022

Şubat ayında yapılan Google güncellemesi, Search Console video dizine eklemeyle ilgilidir. Videonun görüntülenme, tıklanma oranı ve maliyeti gibi faktörlerle video kalitesi belirlenmektedir. Yüksek kalite videolar üst sıralarda yer almaktadır.

Ayrıca Video Sitemap, videoların nerede olduğunu ve içeriklerini belirlemeye yardımcı olmaktadır. Videoların daha yüksek performans sergilemesi içinse ön izleme gibi özelliklerin açık olması gerekir.

Seo
28 Mart 2023