Google Ads Bütçe Yönetimi Nasıl Yapılır?

  1. Ana Sayfa
  2. Google Ads
  3. Google Ads Bütçe Yönetimi Nasıl Yapılır?
...
Google Ads Bütçe Yönetimi Nasıl Yapılır?
Google Ads Bütçe Yönetimi Nasıl Yapılır?

Eskiden Google AdWords olarak bilinen Google Ads'deki bütçe, işletmenizin 30,4 gün veya bir ay boyunca bir reklam kampanyasına her gün harcamak istediği tutardır. Günlük bütçeniz dalgalanma gösterse de, toplam harcaması hiçbir zaman genel bütçenizi aşmaz.

Google Ads Bütçe Yönetimi Nasıl Yapılır

Bir Google Ads kampanyası yürütüyor ve aylık faturalandırma ile ödeme yapıyorsanız, belirli bir dönemde harcamak istediğiniz bir bütçe belirtebilirsiniz. Aksi takdirde harcamalarınızı sadece kampanya bütçeleri ile kontrol edebilirsiniz.

Bir Hesap Bütçesi Belirlemenin Faydaları Nelerdir?

Google Ads hesap bütçenizi ayarlayarak, bütçeniz bittiğinde veya bitiş tarihi geldiğinde artık reklamlar gösterilmeyecektir. Bu, aylık Google Ads kampanyalarına sabit bir miktar para ayırarak maliyetleriniz üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlar. Günlük bütçeler söz konusu olduğunda, faturalandırma yöntemi biraz farklıdır.

Uygulamada Hesap Bütçesi

Mart ayında Google Ads kampanyalarınız için 1.500 ABD Doları tutarında bir hesap bütçesi oluşturduğunuzu varsayalım. Bu ay içinde kampanyanızın maliyeti 31 Mart'tan önce 1.500$'a ulaşırsa, reklamınızın yayını otomatik olarak durur ve bütçenizin tükendiğini belirten bir mesaj alırsınız.

Google Ads Hesap Bütçenizi Nasıl Yönetirsiniz?

Hem Yönetici hem de Standart kullanıcılar (yönetici hesabı dahil) bir hesap bütçesi oluşturabilir.

Ayarlar'ı seçerek erişebilirsiniz. Ardından, Hesap Bütçeleri'ni seçin ve daire içine alınmış mavi düğmeyi tıklayın. Ana hizmet sözleşmesini kullan bölümünde, ilginizi çeken bir seçeneği seçin ve gerekli bilgileri doldurun.

Bütçe tutarı alanına gidin, şu seçeneklerden birini belirleyin: sınırsız (reklamlarınız için toplam bir bütçe belirlemek istemiyorsanız) veya bütçe sınırınızı belirleyin. Başlangıç ​​ve bitiş tarihlerini belirtin, Bütçe adını girin ve gerekli tüm alanları doldurun. Kaydet'i tıklayın.

Bir Google Ads hesabınız varsa, kampanyalarınızın her biri için harcamayı uygun gördüğünüz ortalama tutara ve reklamcılık hedeflerinize göre bir günlük bütçe seçmeniz gerekecektir. Bütçenizi istediğiniz zaman değiştirebileceğinizi unutmamak önemlidir. Peki, bunu göz önünde bulundurarak Google Ads bütçenizi nasıl belirlersiniz?

Günlük Bütçenizi Hesaplayın

Aylık bir bütçeniz varsa, önce günlük bütçenizi hesaplamanız gerekir. Bunu yapmak için, aylık bütçe rakamınızı 30,4'e (bir aydaki ortalama gün sayısı) bölmeniz yeterlidir. Google Ads, reklamlarınızı günlük bütçeniz karşılanana kadar gösterecek ve siz yalnızca reklamınıza tıklandığında ödeme yapacaksınız.

Miktarı Ayarlayın

Günlük bütçenizi ayarlamak için Google Ads hesabınızın ana ekranından "Kampanyalar"a gidin ve kampanyanızı seçin. Mevcut bütçeye tıklayın ve tutarı girin. Bunu yaptıktan sonra, kaydetmek için onay kutusuna dokunun.

Reklam Harcamaları

Reklam harcamanız her gün değişebilir, ancak aylık ücretlendirme sınırından (günlük bütçeniz x bir aydaki ortalama gün sayısı) daha fazlasını ödemezsiniz. Reklamlarınız belirli günlerde daha fazla trafik alıyorsa, ortalama günlük bütçenizin iki katına kadar harcama yapabilirsiniz. Ancak bu, harcamanızın günlük bütçenizden düşük olduğu günlerle dengelenir.

Bütçenizi Nasıl Değiştirirsiniz?

Günlük bütçenizi istediğiniz zaman ve istediğiniz kadar değiştirebilirsiniz. Günlük kampanya bütçenizi düzenlemek için Google Ads hesabınızda oturum açmanız ve "Kampanyalar" sayfasına gitmeniz gerekir. Ardından, kurşun kalem simgesini tıklamadan önce düzenlemek istediğiniz kampanyayı seçin. Yeni ortalama günlük bütçenizi girin ve kaydet'i tıklayın.

Bu ayarlamaları hesabınızda hemen göreceksiniz. Ancak, bütçenizi ne zaman düzenlediğinize bağlı olarak, kampanyanızın bütçeyi harcama şekli, değişikliğinizin sıklığına veya zamanına göre değişir. Peki, Google Ads bütçesi nasıl belirlenir?

Google Ads Bütçenizi Nasıl Belirlersiniz?

Günlük bütçe = Aylık bütçe / 30,4

Aylık bütçe = Tahmini günlük bütçe x 30,4

Google Ads'e ne kadar harcama yapılacağı söz konusu olduğunda, her işletmeye hizmet eden bir cevap vermek zordur. Google Ads bütçeniz, şirketinizin genel pazarlama bütçesine ve satışlarınızın her birinin ortalama değerine bağlıdır.

Google Ads'e ne kadar harcama yapacağınızı öğrenmek için işletmeniz, hedefleriniz ve hedef kitleniz hakkında biraz araştırma yapmanız gerekir. Bu dört ipucu, işletmenize uygun bir Google Ads bütçesini nasıl belirleyeceğiniz konusunda araştırmanız boyunca faydalı rehberlik sağlayabilir.

Google'ın Anahtar Kelime Planlayıcısını Kullanın

Google Ads'de kampanyalar yürüttüğünüzde, hangi anahtar kelimelerle hedeflemek istediğinizi ve sitenize yapılan her tıklama için ne kadar ödemek istediğinizi belirleyerek başlarsınız.

Muhtemelen istediğiniz anahtar kelimeler hakkında zaten genel bir fikriniz vardır, ancak genel fikirler üzerine kampanyalar oluşturmamalısınız. Bunun yerine, düşündüğünüz anahtar kelimeleri araştırmak ve hedeflenecek ek anahtar kelimeler bulmak için Google’ın Anahtar Kelime Planlayıcı'yı kullanabilirsiniz.

Anahtar Kelimelerinizi Seçin

Test kampanyanız için seçtiğiniz anahtar kelimeler, PPC kampanyanız için genel hedeflerinizi yansıtmalıdır. Google'ın Anahtar Kelime Planlayıcısından alınan bilgiler, sürecin bu adımında önemli bir rol oynar. Kampanyanızı oluştururken Google'ın sunduğu önerilen reklam grubu fikirlerine de bakabilirsiniz.

Reklamını yapmak istediğiniz sayfanızın URL'sini yapıştırmanız yeterlidir; hedeflenecek birkaç anahtar kelime grubu görürsünüz. Bu özellik, ilk araştırmanızda gözden kaçırmış olabileceğiniz anahtar kelimeleri belirlemenize yardımcı olur.

Test Kampanyaları Çalıştırın

Google Ads'de hiç kampanya yürütmediyseniz, birkaç test yapana kadar işletmeniz için neyin işe yarayıp neyin yaramadığını kesin olarak bilemezsiniz.

Bu test kampanyalarının kârlı olmama ihtimalinin olduğunun farkına varmak önemlidir. Aslında, daha önce PPC ile çalışmadıysanız ve bir PPC kampanya yöneticisi tutmayı planlamıyorsanız, muhtemelen onlardan para kaybedersiniz.

Bununla birlikte, bu süreçte kaybettiğiniz herhangi bir parayı genel PPC stratejinize bir yatırım olarak görebilir ve optimize edilmiş ve test edilmiş PPC reklamlarını başlattıktan sonra geri kazanmayı planlayabilirsiniz.

Tekliflerinizi Belirleyin

Hedeflemek istediğiniz anahtar kelimeleri seçtikten sonra, sitenize yapılan her bir tıklama için ne kadar ödeyeceğinizi belirlemeniz gerekir.

Google, teklif belirlemek için birkaç temel yönerge sunar ve önerilen tekliflere yakın kalmak iyi bir fikirdir. Ancak, gerçekçi olarak her bir reklamdan ne kadar geri kazanmayı bekleyebileceğinizi de düşünmek isteyebilirsiniz.

Kampanyalarınızı Optimize Edin

Test kampanyalarınız, ileriye dönük etkili kampanyalar oluşturmak için kullanabileceğiniz çok sayıda veri sağlayacaktır. Google Ads ile daha fazla deneyim kazandıkça, kampanyalarınızı mümkün olan en iyi getiriyi sağlayacak şekilde optimize etmek için bu bilgilerin neredeyse tamamını kullanabileceksiniz.

Ancak, ilk kampanyalarınızdan biri üzerinde çalışıyorsanız, büyük olasılıkla sonuçlarınızı derinlemesine incelemeye yetecek kadar veri toplamamışsınızdır. Ancak test kampanyalarınızı incelerken, daha fazla reklam yayınlamadan önce odaklanmanız gereken üç nokta vardır.

Tıklama Oranı (TO)

Google Ads, reklamlarınızın her biri için size birçok bilgi gösterir. En önemlilerinden biri, her bir reklamın aldığı tıklama sayısının aldığı toplam gösterim (veya görüntüleme) sayısına bölünmesiyle hesaplanan tıklama oranı veya TO'dur.

Bu bilgilerle, anahtar kelimelerinizden hangilerinin kullanıcılara gösterilmek için yeterince yüksek teklif verdiğini ve hangilerinin tıklandığını görebilirsiniz. Yani tıklama başına maliyetini hesaplayabileceksiniz. Bu, kampanyalarınızda hangi anahtar kelimeleri ve teklifleri kullanmaya devam edeceğiniz konusunda size daha iyi bir fikir verir.

Dönüşüm Başına Maliyet

Ardından, her bir reklamı tıkladıktan sonra dönüşüm gerçekleştiren kişilerin yüzdesine bakmak isteyeceksiniz. Sonuçta, tıklamalara para harcıyorsanız, bu tıklamaların müşterilere ve gelire dönüştüğünden emin olmak istersiniz.

Negatif Anahtar Kelimeler

Kampanyalarınızı başlatmadan önceki son bir adım, test reklamlarınızdan aldığınız dönüşüm sağlamayan trafiğe dayalı olarak negatif anahtar kelimeler eklemektir. Negatif anahtar kelimeler eklemek, reklamlarınızın niteliksiz anahtar kelimeleriniz için arama sonuçlarında görünmesini engellemenizi sağlar.

Dikkat Edilmesi Gereken Son Bir Not

Kampanya bütçenizi değiştirmek, kampanyanızın performansını olumsuz etkileyebilir. Genel olarak konuşursak, önceki günlük bütçeyi maksimum %20 oranında artırmak (veya azaltmak) en iyisidir. Kampanyanız için seçilen teklif stratejisi, bütçeyi nasıl ve ne zaman ayarlamak isteyeceğinizi de etkiler. Google'ın otomatik teklif verme stratejilerinden yararlanıyorsanız, bütçeyi değiştirmek, doğru şekilde ele alınmadığı takdirde genellikle kampanyalarınızı olumsuz etkiler.

24 Nisan 2023