Google ADS (Adwords) Uzmanı

  1. Ana Sayfa
  2. Google Ads
  3. Google ADS (Adwords) Uzmanı
...
Google ADS (Adwords) Uzmanı
Google ADS (Adwords) Uzmanı

Google ADS (Adwords) uzmanı; Google ADS (Adwords) eğitimi alan, bu alanda uzmanlaşan ve icra ettiği projeler ve tamamladığı hizmetlerle deneyim kazanan kişidir. Google ADS (Adwords) uzmanı, Google ADS eğitimi ile elde ettiği bilgi, birikim ve deneyimi, kendisinden hizmet alan kişilerin istifadesine tahsisi ederek Google ADS çözümlerinde hedefler doğrultusunda yardım sağlar. Bu alana yönelik çalışmalarda, sertifikalı ve deneyimli ADS uzmanlarından yardım almak, en doğru yaklaşım olacaktır.

Google ADS (Adwords) Uzmanı Olarak Sunduğumuz Çözümler

Google ADS uzmanı Hasan ÇOLAK ve ADS hizmet ekibi; Google ADS çalışmalarından beklenen yararın eksiksiz elde edilmesi amacıyla sektör analizi, rakip analizi, anahtar kelime analizi, negatif anahtar kelime analizi başta olmak üzere, proses başarısını artıran tüm kalemlerde alışılagelmişin ötesinde Google ADS hizmet ve çözümleri sağlamaktadır. Bir Google ADS uzmanından yardım almanın sağlayacağı olumlu gelişmelere değinmeden önce, Google ADS hizmetlerinin önemine dair çarpıcı istatistikleri paylaşalım:

  • Google ADS (Adwords) reklamlarına tıklayan kullanıcıların yarısından fazlası (%50+) satın alma eğilimi göstermekte.
  • Dijital reklamlar, reklam veren markaların %80 ve üzeri tanınırlık kazanmasını sağlamakta.
  • Google kullanıcıları, her saniye başına 65.000 arama yapmakta.
  • Masaüstü tarayıcıları üzerinden yapılan sorgulamaların büyük çoğunluğu (%90+) Google üzerinden yapılmakta.
  • Arama motoru pazarının %75+ gibi büyük bir çoğunluğu Google’a ait.
  • Ücretli aramalar söz konusu olduğunda da pazar payının %75’i yine Google’a ait.
  • KOBİ’lerin (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler) %65’i, PPC (tıklama başına maliyet) ödeme modeline dayanan reklam kampanyaları yürütmekte.
  • Google sorgulamaları ardından çıkan arama sonuç sayfası üzerinde yapılan tıklamaların %75+ gibi büyük bir çoğunluğu, arama sonuç sayfasının en üstünde konumlandırılmış ücretli reklamlara ait.
  • Tüketici davranışlarını konu alan dijital araştırma sonuçlarına göre; tüketiciler (%35’i), Google’da aradığı bir ürün/hizmeti 5 gün içinde satın almakta.

Neden Google ADS (Adwords) Uzmanından Yardım Almalıyım?

Google ADS hizmetinden yararlanmak, ADS kampanyalarını kullanarak dijital reklam çalışmaları yapmak; bir üst başlıkta paylaşılan istatistikler göz önüne alındığında, günümüz rekabet ortamında ayakta kalmak isteyen her firma/işletme/marka için olmazsa olmaz. Ancak, yalnızca Google ADS kampanyalarından yardım almak, arzu edilen sonuca ulaşmada yeterli değildir. Dijital reklam kampanyası sayesinde planlanan hedeflere ulaşmak, yüksek yüzeli bir geri dönüşüm oranı elde etmek ve marka imajını artırmak gerekir.

Marka bilinirliği/tanınırlığı ve imajının artması, yüksek yüzdeli geri dönüşüm oranı elde edilmesi ve kısa – orta – uzun vadeli hedef planlamasının başarıya ulaşabilmesi, ancak uzman yardımıyla mümkündür. Zira, yalnızca reklam yayınlamak, istenilen sonuçlara ulaşılmasında yeterli olmayacaktır. Sürecin başarıyla sonuçlanması adına Google ADS uzmanından yardım almak, dijital kampanya sürecini uzman marifetiyle ve gözetiminde takip etmek, hedeflere ulaşılabilirlik noktasında en doğru yaklaşım olacaktır.

Google ADS (Adwords) Uzmanı Ne İş Yapar?

Google ADS (Adwords) uzmanının görev alanı oldukça hacimlidir. Sürecin gerektirdiği işlerin tamamını profesyonellik kaygılarıyla icra eden Google ADS (Adwords) uzmanı tarafından yapılan başlıca işler şunlardır:

  • Rehberlik/Danışmanlık

Google ADS uzmanı, yalnızca kampanya öncesi değil; halihazırda yayınlanmış Google ADS kampanyalarının analizini yapar. Analiz neticesinde tespit ettiği eksikliklerin iyileştirilmesi adına kritik noktalara ilişkin rapor hazırlar. Bu kapsamda verdiği danışmanlık hizmeti sayesinde bütçenin ve zamanın verimli kullanılmasını sağlar.

  • Kampanya Optimizasyonu

Reklam kampanyalarının optimize edilmesini sağlar. Dijital birçok sektörde sık sık kullanılan “optimizasyon” kavramının kısaca tanımlamak gerekirse; optimizasyon, verimliliğin artırılmasıdır. Google ADS uzmanı, bütçe artışı yapılmasına gerek kalmadan kampanya optimizasyonu sağlar ve bu sayede verim artışı elde edilir.

  • İnovatif Stratejiler

Dijital pazarlama ve reklam kampanyaları her geçen gün farklı yeniliklerle güncelleştirilmekte. Tüm bu yeniliklerden yararlanabilmek için, söz konusu güncellemeleri anlık takip etmek ve mevcut kampanyalarda tatbik etmek gerek. Google ADS uzmanı, yenilikçi stratejiler geliştirerek en düşük bütçe ile en yüksek fayda elde edilmesini sağlar.

Google ADS Nedir, Nasıl Kullanılır?

Google, ziyaretçilerine daha yüksek kullanıcı deneyimi yaşatmak adına birçok pratik çözüm ve servis sunar. Google Analytics, Google Çeviri, Google Drive, Gmail, Google ADS, Google AdSense, Google Haritalar, Google Play ve YouTube, Google tarafından sunulan başlıca hizmetlerdendir. Google ADS de yine Google’ın sunduğu bir servis olup, temelde dijital reklamcılık amacıyla kullanılır. Google ADS, en kısa tanımıyla; Google arama sayfasında arama sonuçlarının en üstünde ve en altında yer almak amacıyla kullanılır.

Reklam vermek, ticari yaşamda başarı kapısını ardına kadar aralayan en önemli aksiyonlar arasında yer alır. Çağın ve günün koşulları neyi gerektirirse gerektirsin; günün şartlarına ve ihtiyaçlarına yanıt veren bir reklam metodu mutlaka vardır. Bugünün ticari yapısı göz önüne alındığında, klasik reklam çalışmaları yerine dijital reklam çalışmalarının en verimli reklam metodu olduğu aşikar. Şu halde, ticari kaygılar taşıyan bir firma/işletme/marka için dijital reklam çalışması yapmanın kaçınılmaz olduğu açıktır.

Google ADS, marka ve işletmelerin tüketicilerine ulaşabilmesi, arz ettiği ürün ve hizmetleri satışa konu edebilmesi ve etkili sonuçlar alabilmesi adına en verimli dijital pazarlama aracıdır. Elbette, Google ADS’ye alternatif dijital reklam araçları da yok değil. Ancak, alternatif reklam araçları ile Google ADS üzerinden yapılan reklam çalışmalarının sunduğu ayrıcalıklar ve avantajlar kıyaslandığında, Google ADS’nin bu anlamda rakipsiz olduğunu ileri sürmek, yersiz ve temelsiz bir iddia olmayacaktır.

Google ADS, Google kullanıcılarının her an ve her yerde ulaşabileceği reklamların verilmesini sağlayan verimli bir dijital reklamcılık hizmetidir. Hemen belirtmek gerekir ki; bugün birçok arama motoru tarafından dijital reklamcılık hizmetleri ve çözümleri verilmektedir. Fakat, Google’ın Türkiye’de kullanım oranı göz önüne alındığında, dijital reklam çalışması için bir başka arama motoru servisini değil de Google’ı tercih etmenin ne denli başarılı sonuçlar vereceği aşikar.

Google kullanıcıları, yani işletmeler – markalar – firmalar için tüketiciler üzerinde yapılan satın alma tercihlerine yönelik araştırmalar; kullanıcılar ve tüketicilerin satın alım tercihlerini Google üzerinden yaptığı sorgulamalar sonucunda belirlediğini gözler önüne sermekte. Bu nedenle, Google ADS reklamları vermek; gerek masaüstü gerekse mobil kullanıcıların daime önüne çıkmayı, ürün ve hizmetlerin tanınırlığını artırmayı ve firma bilinirliğini yükseltmeyi amaçlayan işletmeler için oldukça ideal bir seçim olacaktır.

Google ADS’yi alternatiflerinden ayıran ve ikame edilmesi zor birçok özelliğinin yanı sıra “kolay ölçülebilir” olma özelliğine ayrı bir parantez açmak gerekir. Dijital reklam çalışması yapan bir e – ticaret sitesinin, reklam çalışması ve satış hacmi arasındaki ilişkiyi görebilmesi çok önemlidir. Bu ilişkinin bilinebilmesi ise reklam performansının kolay ölçülebilir olmasına bağlıdır. Kolay ölçülebilir reklam performansı sayesinde eksiklikler tespit edilerek verimli sonuçlar verecek çeşitli iyileştirmeler yapılabilir.

Google Reklam Modelleri Nelerdir?

Google ADS, gelişmiş bir dijital reklam aracıdır. Nitekim, standart reklam çalışması yerine çok çeşitli reklam modelleri geliştirmesi, her sektöre uygun çözümler sunması, metin – görsel – video içerik olmak üzere reklam türlerinde farklılığa yer vermesi, Google ADS’nin ne denli gelişmiş bir dijital reklam aracı olduğunu açıkça göstermektedir. Şu halde, Google ADS’yi etkin ve verimli kullanabilmek için Google reklam modellerini ve ne işe yaradıklarını bilmek gerek.

  • Alışveriş Reklamları

E – ticaret sitelerinde tüketicilere arz edilen ürün/hizmetlerin, Google arama motorunun “alışveriş” sekmesi üzerinden müşterilerine ulaşmasını sağlayan dijital reklamcılık servisine “Google Alışveriş Reklamları” adı verilir. Alışveriş reklamlarından istifade etmek isteyen kullanıcıların öncelikle Google Merchant Center hesabına sahip olması gerekir. Sunulan ürünlere ait görsel, özellik ve fiyat gibi bilgilerin Merchant Center’a girilmesi halinde, ilişkili bir aramada söz konusu ürünler gösterilecektir.

  • Arama Ağı Reklamları

Belirlenen anahtar kelimeler kullanılarak yapılan aramalarda, arama sonuç sayfasında ilk sırada yer alınmasını sağlayan dijital reklamcılık servisine “Arama Ağı Reklamları” denir. Arama ağı reklamları metin tabanlı bir reklam modelidir ve günümüzün en sık kullanılan reklam modelidir.

  • Yeniden Pazarlama Reklamları

Marka tanınırlığını artıran ve geçmişteki kullanıcılara ürün/hizmeti anımsatan reklamcılık türüne “Yeniden Pazarlama Reklamları” adı verilir. Yeniden pazarlama reklamlarını kullanan bir işletme, işletmesine ait e – ticaret sitesi ile geçmişte etkileşim kuran kullanıcılara tekrar ulaşabilir.

  • Görüntülü Reklam Ağı

Görsel tabanlı dijital reklam servisine “Görüntülü Reklam Ağı” denir. Hedef kitleyi bulmak ve yüksek yüzdeli geri dönüşüm oranı elde etmek isteyenler için oldukça ideal bir metot olan Görüntülü Reklam Ağı; web sitelerinde, YouTube’da, Gmail’de ve mobil uygulamalarda gösterilir.

  • YouTube Reklamları

YouTube, dijital reklamcılığa en elverişli platformlar arasında yer alır. YouTube videolarının başlangıcında, video içeriğin herhangi bir yerinde veya videonun en sonunda gösterilen YouTube reklamları; atlanabilir YouTube reklamları ve atlanamayan YouTube reklamları olmak üzere iki farklı türe ayrılır.

Google ADS Kullanımını Kolaylaştıracak Kavramlar

Google ADS kullanımını daha konforlu hale getirmek, ADS çalışmalarından elde edilen başarıyı artıracaktır. O halde, Google ADS kullanımında sık sık karşılaşılan ve mutlaka bilinmesi gereken temel kavramları izah edelim.

Reklam Sıralaması

Reklam sıralaması; verilen maksimum teklif ile kalite puanının çarpılmasıyla belirlenir. Yüksek kalite puanı, sıralama başarısına doğrudan etki eder.

Teklif verme

Tıklama başına verilen teklif ne kadar yüksekse, reklamın konumlanacağı sıra da o denli yüksek olacaktır. Teklif seçenekleri; TBM, BGM ve CPE olmak üzere üç tanedir. Tıklama başına maliyet TBM; bin gösterim başına maliyet BGM; dönüşün başına maliyetse CPE olarak adlandırılır.

Kampanya Türü

Google ADS; Arama Ağı Reklamları, Görüntülü Reklamlar ve Video Reklamları olmak üzere üç farklı kampanya türü sunar.

Tıklanma Oranı (TO)

Reklamın elde ettiği görüntülenme sayısının tıklanma sayısına oranıdır.

Dönüşüm Oranı

Tıklanma sayısının dönüşüm sayısına bölünmesiyle elde edilir. Dönüşüm oranı, düzenlenen reklam kampanyasının başarısın ilişkin en net veriyi sunar. Reklam çalışmasının dönüşüm oranına göre revize edilmesi, eksik yönlerin giderilmesi; dijital reklamcılıktan daha yüksek başarı elde edilmesine yardımcı olur.

Görüntülü reklam Ağı

Görsel ve metin tabanlı reklamların bir arada kullanılabileceği dijital reklamcılık ağıdır.

Reklam Uzantıları

Reklamların tıklanma oranını artırmak, dikkat çekici kılmak ve etkileşimi yükseltmek amacıyla kullanılan Google ADS reklam eklentileridir.

Anahtar Kelimeler

Bir reklamın, Google üzerinden sorgulama yapan kullanıcının karşısına çıkıp çıkmamasını belirleyen en önemli unsur anahtar kelimelerdir. Anahtar kelimelere göre eşleşme; tam eşleşme, sıralı eşleşme ve geniş eşleşme olmak üzere üç farklı şekilde gerçekleşir.

PPC 

PPC; tıklama başına ödenmesi gereken ücreti ifade eder.

Kalite Puanı

Reklam sıralamasına etki eden en önemli faktördür. Kalite puanını belirleyen başlıca parametreler; tıklanma oranı, alaka düzeyi, reklam sayfasının açılış hızı, kullanıcı deneyimi ve Google ADS hesap geçmişidir.

 

22 Kasım 2022