Blacklist Nedir, Nasıl Kontrol Edilir?

  1. Ana Sayfa
  2. Seo
  3. Blacklist Nedir, Nasıl Kontrol Edilir?
...
Blacklist Nedir, Nasıl Kontrol Edilir?
Blacklist Nedir, Nasıl Kontrol Edilir?

Mail alma veya gönderme işlemlerinde çeşitli sorunlar yaşanabilir. Karşı karşıya kalan sorunların çok farklı ve çeşitli kaynağı olmakla birlikte, mail alma veya gönderme sürecinde genellikle “Blacklist” faktörü söz konusudur. Blacklist nedir, nasıl kontrol edilir? gibi merak edilen konulara değindiğimiz, ziyaretçilerimizce dikkatle incelenmesini tavsiye etmekteyiz.

Blacklist Nedir?

Blacklist; istenmeyen maillerin gönderilmesini engellemek amacıyla, mail kaynağına ait IP adres bilgisinin kaydedildiği sistemdir. Aslında istenmeyen maillerin gönderimini tamamıyla engellemez; bu iletilerin spam klasörüne düşmesini sağlamak suretiyle alıcının rahatsız olmasını önleyerek işlevini gerçekleştirir. Özetle, mail kullanıcılarının istemediği iletilerden ve gereksiz maillerden korunmak amacıyla geliştirilmiştir.

Blacklist Nedir, Nasıl Kontrol Edilir

İngilizce bir kavram olarak Blacklist, “Kara Liste” şeklinde Türkçeye tercüme edilir. Bu listede genellikle mail adresi, IP adresi veya alan adı gibi bilişim tabanlı adresler kaydedilir. Söz konusu adreslerin Blacklist kaydına alınmasının mutlak bir nedeni olmamakla birlikte, bilinçli ya da bilinçsiz olarak spam mail gönderilmesi, virüs yayma faaliyetinde bulunulması gibi eylemlerin bu listeye girilmesine neden olduğu söylenebilir.

Belirli bir mail adresine elektronik posta iletilmek istendiğinde iletilerin “Spam/Önemsiz” posta kutusuna düşebildiği bilinmekte. Yine aynı şekilde, belirli bir mail adresi tarafından bize iletilen elektronik postaların Spam klasörüne düşmesiyle karşılaşabiliriz. Ayrıca, gönderilen veya alınan iletiler sunucular tarafından reddedilerek hata mesajı alınabilir.

Blacklist’e Neden Girilir?

Mail kutumuza her zaman istediğimiz türden iletiler gönderilmeyebilir. İlgilimizi çekmeyen, istemediğimiz veya beklemediğimiz iletilerin gönderildiği adreslere ait IP bilgisi Blacklist’e kaydedilir. IP bilgilerinin Blacklist’e kaydedilmesi ise bu adreslerden gönderilen maillerin spam olarak görünmesi sonucunu doğurur. Yani, kara listeye alınan IP adreslerinden gelen iletiler spam klasörüne düşer.

Tek tip bir blacklist’ten söz etmek mümkün değil. Aktif pek çok blacklist mevcut. Her bir blacklist’inse kendine özgü kriterleri bulunur. Herhangi bir adresin kara listeye alınıp alınmayacağı belirlenirken bu kriterler esas alınır. Blacklist, kendine ait kriterlere uygun olan mailleri sistemine kaydeder ve kullanıcıları gereksiz e – postalardan korur.

Pek çok blacklist bulunduğunu ve bu listelerin birbirinden farklı kriterlere sahip olduğunu belirtmiştik. Her bir kara listenin kendine özgü kriterleri olduğundan, bir blacklist’e girilmesine, yani kara listeye düşülmesine yol açacak nedenler de birbirinden farklıdır. Ancak, blacklist’e girilmesine yol açan ortak sebeplerden bazılarına değinmek gerekirse;

  • Mailde belirgin ve çok sayıda imla – noktalama yanlışlıkları olması,
  • Temiz bir mail listesine sahip olunmaması,
  • Mail boyutunun çok yüksek olması,
  • Abonelikten çıkmayı kaldırması,
  • İstenmeyen mail sözcüklerine yer verilmesi, blacklist’e girilmesine neden olan başlıca etkenlerdir. 

Şimdi, bu etkenlerin neden kara listeye girilmesine yol açtığını açıklayalım.

 

  • İmla ve Noktalama Yanlışları

 

Mail listenizdeki yazım ve noktalama yanlışlarını tespit ederek düzeltmeniz, kara listeye düşmemeniz adına önemli. Bu nedenle, periyodik aralıklarla mail listenizi kontrol etmelisiniz.

 

  • Temiz Bir Mail Listesine Sahip Olunmaması

 

Mail gönderici olarak iyi bir skora sahip olmak için temiz ve düzenli bir mail listesine sahip olmalısınız. Mail gönderici olarak düşük bir puana sahip olmanız halinde kara listeye alınabilirsiniz. Bu sebeple, belirli aralıklarla kontrol yapmalı ve listenizi yakından incelemelisiniz. Ayrıca, abonelerinize şüpheli mailler göndermeniz de blacklist’e alınmanıza neden olabilir.

 

  • Mail Boyutunun Çok Yüksek Olması

 

Mail içeriğinizin yüksek hacme sahip olması da kara listeye alınmanıza zemin hazırlar.

 

  • Abonelikten Çıkma Bağlantısını Kaldırmak

 

Abonelikten çıkma bağlantısını kaldırmanız ya da gizlemeniz, birden fazla spam şikayetini tetikleyerek blacklist’e kaydedilmenize yol açabilir.

 

  • İstenmeyen Mail Sözcüklerine Yer Vermek

 

İstenmeyen mail içeriğine sahip kampanyaların kara listeye alınma olasılığı yüksektir.

Blacklist’te Olup Olmadığınızı Nasıl Anlayabilirsiniz?

Blacklist’te olup olmadığınızı tespit edebilmek için kullanabileceğiniz pek çok yöntem bulunmakla birlikte, bunun için iki temel yöntem söz konusu. Bunlardan ilki, herhangi bir mail servis sağlayıcısı tarafından blacklist’e alındığınızı belirten bir duyuru iletisi almak; ikincisi ise belirli bir adrese mail iletip, iletilen mailin spam klasörüne düşüp düşmediğini kontrol etmek.

Blacklist’e Alındığında Ne Olur?

Blacklist’e alınmanın birçok açıdan olumsuz sonuçları olur. İlk olarak, maillerinizden hedef kitlenizin haberdar olmaması sonucu doğar. Çünkü iletileriniz, alıcı adreslerin spam klasörüne düşer. Bu durumsa bir başka olumsuz sonucu beraberinde getirir: e – posta pazarlama stratejiniz büyük ölçüde zarar görür. Pazarlama çalışmalarınızın zarar görmesi ise zaman ve enerji kaybına neden olur.

Blacklist’ten Nasıl Çıkılır?

Blacklist’ten çıkma için öncelikle alan adınızı yakalayıp sistemine kaydeden blacklist’i tespit etmelisiniz. Akabinde Blacklist işletmenine (operatör), beyaz listeye alınma talebinizi içeren bir mesaj atmalısınız. Bu şekilde doğrudan irtibata geçmeniz ve bizzat talepte bulunmanız, kayıtlı olduğunuz kara listeden çıkarılıp beyaz listeye alınmanızı kolaylaştıracaktır.

Belirli durumlarda sürecin uzaması da mümkündür. Operatör, yani blacklist işletmeni, kara listeden çıkmak ve beyaz listeye alınmak yönündeki talebinize olumlu yanıt vermek için sizden ek işlemler isteyebilir. Bu olasılıkta, sizden istenen adımları eksiksiz tamamlamalı ve operatörden gelecek yanıta göre aksiyon almalısınız. Şimdi, blacklist’ten çıkmak için takip etmeniz gereken adımları sıralayalım:

  • Sizi kara listeye alan blacklist işletmeni (operatörü) ile iletişim kurunuz. Mail teslim edilebilirliğinizi iyileştirmek için yararlı uygulamalardan bazılarını izlemezseniz, forma göndermek ve destekle iletişime geçmek sonuç vermeyecektir. İçeriğimizde belirttiğimiz gibi operatörler, yerine getirmenizi istediği ilave işlemler de isteyebilir. Bu nedenle, mail adresinizi blacklist’ten çıkarmak için operatörlerle iş birliği yapmanız gereklidir.
  • Mail listenizi düzenlemeli, temizlemelisiniz. Beyaz listeye alındıktan sonra; listenizde yer alan geçersiz mail adreslerini, spam göndericilerini ve diğer şüpheli hesapları listenizden kaldırmalısınız. Bunun için kapsamlı ve derinlemesine bir mail listesi temizliği yapmalısınız. Bu temizliği belirli aralıklarla yapmanız, listenizin uzun vadede temiz kalmasına yardımcı olacağı gibi tekrar kara listeye alınma riskinizi de önemli ölçüde düşürür.

Blacklist’e Girmemek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İçeriğimizde Blacklist’e ilişkin merak edilen birçok konuya değindik: Blacklist’in ne olduğunu, Blacklist’e alınmanın sonuçlarını, hangi durumlarda Blacklist’e düşüldüğünü ve Blacklist’ten nasıl çıkılacağını inceledik. Son olarak, kara listeye alınmamak adına nelere dikkat edilmesi gerektiğini sıralayalım. Buna göre, blacklist’e girmemek için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Yeni aboneleri çekmek için çift katılım formlarından yararlanabilirsiniz.
  • E – posta kişi listeleri satın almayın.
  • İletilerinize iletişim bilgilerinizi ekleyerek abonelerinizin sizi tanımasına yardımcı olun ve “noreply” gibi adresleri kullanmaktan kaçının.
  • İşletmenize, ürün veya hizmetinize ilişkin kolay tanınabilir bir gönderen adı belirleyin.
  • Sahibinin izni olmaksızın, herhangi bir mail adresini mail listenize eklemeyin.
  • Çok sık ve yüksek boyutta mail göndermekten kaçının.
  • Kullanıcılarınıza abonelik iptali veya veri güncellemesi adına pratik mekanizmaları sağlayın.
  • İçeriği itibariyle alakasız mailler göndermeyin.
  • Kendinize ait posta sunucusunu kullanıyorsanız özel bir IP adresi kullanın.
  • Abonelikten ayrılmış kişilere e – posta göndermeye devam etmeyin.

Belirtmekte fayda var ki, herhangi bir sistemin Blacklist’te görünmeyeceğinize kesin garanti vermesi mümkün değildir. Belirli listeler son derece katı kriterlere sahiptir ve o listelere alınmanız için bir tek spam raporu dahi yeterli olabilir.

Seo
26 Haziran 2023